"Da cuke mogu da glasaju, priskočile bi partije u pomoć"

Mnogo više Pljevljaka odbacuje pse nego što ih udomljava”, kazala je Lajko, i dodala da su svi u azilu voljni da rade
3 komentar(a)
azil, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
azil, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 13.09.2012. 16:35h

„Da cuke mogu glasati sigurna sam da bi nas svakodnevno posjećivali funkcioneri svih partija i svi bi nam priskočili u pomoć“, ovim riječima prokomentarisala je predsjednica NVO “Pravo na život” Indira Lajko činjenicu da niko od lokalnih funkcionera, nije još posjetio, prije mjesec dana otvoreni azil za napuštene životinje u pljevaljskom selu Zabrđe. Lajko kaže da azil za sada funkcioniše samo zahvaljujući zaposlenima, volonterima i preduzeću Komunalne usluge, jer je izostala šira pomoć.

U azilu je do sada smješteno 130 pasa, od kojih su većina štenci.

Lajko kaže da je kapacitet azila mali i da se u njega ne mogu zbrinuti svi psi lutalice, kojih je prema njenoj procjeni na pljevaljskim ulicama između 200 i 300. Tokom rada su uočeni i neki tehnički nedostaci, a svakodnevno se suočavaju i sa nedostatkom ljekova i vakcina.

“Samo zahvaljujući razumijevanju direktora TE “Pljevlja” Luke Jovanovića koji nam je donirao vakcine protiv štenećeka, spriječeno je širenje ove bolesti. Jedan broj životinja je obolio, a 20 kučića je uginulo, pa smo uveli karantin“, kazala je Lajko.

Prema njenim riječima, privatna veterinarska ambulanta “Savić” najavila je da će donirati revakcinaciju protiv šetenećaka i da je juče skoro polovina pasa u prihvatilištu vakcinisana protiv bjesnila.

U azilu je do sada smješteno 130 pasa, od kojih su većina štenci

Poznata pljevaljska žaštitnica životinja kaže da su do sada udomili svega deset pasa.

„Trpimo veliki pritisak građana, jer se mnogi odriču ljubimaca, čak i lovačkih pasa. Mnogo više Pljevljaka odbacuje pse nego što ih udomljava”, kazala je Lajko, i dodala da su svi u azilu voljni da rade, ali da im treba obezbijediti odgovarajuće uslove.

Lajko ističe da će od lokalne uprave tražiti da prije zime na azilu isprave tehničke nedostatke, kao što su niske ograde u boksovina, nedostatak gornjih mreža i odvoda.

Bonus video: