Da je na točkovima, i Ada bi završila u Budvi

Ulcinjanin Dželal Hodžić kazao je da zabrinjavajuće što se pijesak sa ušća Bojane transportuje za Budvu radi organizovanja sportske manifestacije
6169 pregleda 3 komentar(a)
Odbojka na ulcinjskom pijesku igraće se u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Odbojka na ulcinjskom pijesku igraće se u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Na stotine kubika pijeska prebačeno je kamionima sa ušća Bojane u Budvu radi nasipanja terena na kojem će se, u okviru XVIII Igara malih zemalja Evrope, igrati odbojkaške utakmice.

Saglasnost na informaciju Uprave za vode o potrebi posipanja terena na Slovenskoj plaži ulcinjskim pijeskom, koji je prvobitno bio namijenjen za prihranjivanje plaže na Adi, Vlada je dala na sjednici 16. maja. Na spisku gradova u kojima će biti organizovane igre nema Ulcinja - Crnogorski olimpijski komitet odabrao je Budvu, Podgoricu, Cetinje, Bar i Tivat.

Ulcinjanin Dželal Hodžić kazao je da zabrinjavajuće što se pijesak sa ušća Bojane transportuje za Budvu radi organizovanja sportske manifestacije.

Ocijenio je da time Budva, preko Vlade, nastavlja davno početu kolonizaciju Ulcinja.

“Možemo samo Bogu da zahvalimo što Velika plaža i Ada nemaju točkove, jer bi ih Vlada već odavno odvezla do Budve”, ironično je prokomentarisao ekolog.

“Uzimaju i ne pitajući nikog od nas, kao da smo neka mjesna zajednica Budve”.

Igre će biti održane od 28. maja do 1. juna, a očekuje se više od 2.000 učesnika...

Ni predsjednik ulcinjskog parlamenta i visoki funkcioner vladajuće Force Ilir Čapuni i šef SDP-a Naser Resulbegović, ne gledaju blagonaklono na odluku Podgorice da usliši želje Crnogorskog olimpijskog komiteta i Budve.

“Vlada je razmotrila informaciju o ulcinjskom pijesku koji zadovoljava stroge kriterijume Evropske odbojkaške organizacije. Ali, nije ništa saopšteno da li ja Vlada uopšte razmotrila išta o sporu ‘K-1’, odnosno o slučaju ‘Rekreaturs’ protiv Opštine Ulcinj”, kazao je Čapuni.

Naveo je da ga ne čudi to što je Uprava za vode donirala ulcinjski pijesak COK-u.

“Ono što me čudi jeste da li postoji granica dobrog sensa. Ulcinj je radio a Budva gradila, a svi mi ćutali. Zatim je Ulcinj izrušen i svi ćutali i krili podatke i o Galebu i o Lidu, i o Otrantu... Pa su potom preko sudova krenuli na velike komade ulcinjskog bogatstva. O svemu ovome više informacija čovjek može naći po novinama i na portalima nergo na vebsajtu Vlade ili po presudama”, kazao je Čapuni.

Ocijenio je da je priča o pijesku suprotna.

“On je besplatan i ima ga u izobilju. Ali, ima nečeg pozitivnog u vezi toga - možda će uzeti veće količine pa možda neće preostati dovoljno da se opet može glava zabiti u pijesak”.

Resulbegović je kazao da ga ne raduje to što je Vlada dala zeleno svjetlo za odnošenje ulcinjskog pijeska u Budvu jer su se utakmice odbojke, kako je naveo, mogle organizovati i na Adi ili Velikoj plaži.

“To nije sporno sa formalno-pravnog aspekta jer obala i priobalni pojas pa time i pijesak sa ušća Bojane i Velike plaže, koji inače ima ljekovita svojstva, predstavljaju opšte dobro. Čudi podatak da nadležne strukture Opštine Ulcinj, članovi Vlade i funkcioneri Morskog dobra, koji dolaze iz ovog grada, nijesu učinili ništa da privole Olimpijski komitet da turnir organizuje na našim plažama”.

Time bi se, dodao je, izbjegli troškovi prevoza.

“Tim prije što su Ulcinj i Ulcinjani ranije dokazali da umiju da na plažama organizuju razne pa i odbojkaške turnire od internacionalnog značaja”.

Hodžić je takođe podsjetio da su Ulcinjani u nekoliko navrata organizovali vrhunske sportske manifestacije na pijesku.

“Svojevremeno je turnir u fudbalu na Maloj plaži otvorio predsjednik Fudbalskog saveza Dejan Savićević”, podsjetio je Hodžić.

U informacij Uprave za vode navodi se da jedino ulcinjski pijesak zadovoljava stroge kriterijume Evropske odbojkaške federacije u smislu propisane granulacije.

“Pijesak sa Velike plaže po svojim svojstvima bezbjedan je i pogodan za korišćenje za ovu vrstu namjene, jer rječni pijesak nije bezbjedan za igranje i nije dozvoljen za korišćenje”, stoji u informaciji.

Dodaje se da po pravilima Evropske odbojkaške federacije moraju postojati dva terena - dimenzije terena za igru su 16m x 24m, dok su dimenzije pomoćnog terena 14m x 22m. Debljina pijeska po pravilima, mora biti najmanje 35cm, a količina potrebna za napisanje iznosi 250 kubika.

“Radovi na račvi i ušću Bojane u cilju održavanja njene protočnosti, odvijaju se predviđenom dinamikom i do sada je izvađeno oko 200 hiljada kubika pijeska. Jedan dio sa ušća desnog rukavca može se iskoristiti za revitalizaciju plaža koje trpe eroziju prirodnih procesa, a drugi dio sa račve može se valorizovati dijelom kao građevinski materijal. Međutim, materijal se može iskoristiti i u druge svrhe kao materijal za izradu sportskih terena, a dijelom takođe za osvježavanje plaža”, kažu u Upravi za vode.

Međutim, u informaciji koju je Vlada usvojila prošle godine, niko nije pominjao sportske terene. Iz Uprave za vode tada su poručili da bi pijesak sa ušća najveći efekat imao u prihranjivanju plaža koje nestaju usljed erozionih procesa.

“Dosta faktora ukazuje na to da je materijal koji vjetar nanosi na ušće desnog rukavca upravo sa plaže Ade”, pisalo je u usvojenoj informaciji, uz konstataciju „da nanos koji će biti uklonjen sa račve, ima svoju najveću upotrebnu vrijednost za prihranjivanje plaža a da pored toga ima svoju upotrebnu vrijednost u građevinske svrhe“.

U novoj informaciji nigdje ne piše da li i pijesak sa račve zadovoljava stroge propise Evropske odbojkaške federacije.

Hodžić: Ulcinj je kolonija Budve

Hodžić je podsjetio da je i u doba SFRJ Ulcinj preko Montenegroturista finansirao i pomagao Budvu. “Nakon diobnog bilansa, pet OOUR-a iz Ulcinja pripao je poslovni prostor u centru Budve od 900 kvadrata. Uslijedili su ratovi pa je i to ostalo Budvi, a kako - niko ne zna”, tvrdi Hodžić.

Danas, kako navodi, Morsko dobro, sa sjedištem u Budvi, ubira ogromna sredstva iz Ulcinja.

“Od 40 zaposlenih, samo je troje ili četvoro iz Ulcinja”.

I firma “Rekreaturs”, dodao je, koja od ulcinjske Opštine pravosnažno potražuje oko 6 miliona eura, takođe ima sjedište u Budvi.

“Ulcinj je kolonizovan od Budve i to svi znamo”.

Bonus video: