Da li biste izdržali jedan dan bez automobila u Podgorici?

“U toku decembra je 27 dana bilo prekoračenje PM čestica...Na kraju se, ipak, mora pogledati ono što se dešava svih 365 dana”, kazala je Šukovićeva
126 pregleda 20 komentar(a)
Podgorica, smog, Foto: Luka Zeković
Podgorica, smog, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.02.2016. 19:35h

Direktorica sektora za ekotoksikološka ispitivanja i zaštitu od zračenja Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) Danijela Šuković, ocijenila je da su dosadašnji rezultati monitoringa pokazali da je kvalitet vazduha u Podgorici bolji nego u nekim drugim opštinama.

“To ne znači da je fantastičan...Postoji čitav niz situacija koje su dodatni izvori zagađenja, kao što je nekontrolisnao paljenje otpada, korišćenje automobila i tamo gdje im nije mjesto”, istakla je Šukovićeva na pres konferenciji na temu preduzimanja aktivnosti na polju zaštite pojedinih segmenata životne sredine.

Ističući da veliki problem predstavlja i nedovoljna edukacija građana, Šukovićeva je ocijenila da edukativni program mora početi od predškolskog uzrasta.

Šukovićeva je istakla da rezultati prvog mjerenja iz jesenjeg ciklusa pokazuju da do povećanja čestica, uglavnom, dolazi u periodu kada se počne sa loženjem.

“U toku decembra je 27 dana bilo prekoračenje PM čestica...Na kraju se, ipak, mora pogledati ono što se dešava svih 365 dana”, kazala je Šukovićeva.

Zamjenica sekretara za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Lazarela Kalezić je ocijenila da će se nastaviti praćenje kvaliteta vazduha i naredne godine.

“Juče smo razgovarali sa predstavnicima Svjetske banke, koji će izdvojiti određena finansijska sredstva... da bismo pratili određene elemente vazduha, atmosferske vode, buku i zemljište na miniobilaznici”, kazala je Kalezićeva.

Ona je istakla da razmatraju i mogućnost dana bez automobila u gradu, ali da to ne mogu sprovesti u djelo bez konsultacija sa resornim Sekretarijatom.

Pomoćnica izvršnog direktora preudzeća “Zelenilo” Tijana Perović je kazala da zdravom kvalitetu vazduha u gradu, između ostalog, doprinose, tako što su 2011. godine zasadili preko 759 sadnica listopadnog i zimzelenog drveća, 2012. - 988 sadnica, a 2013. godine 1.000 sadnica bora u park šumi Gorica. Naredne godine su, kako je navela, zasadili 519 sadnica zimzelenog i listopadnog drveća, a 2015. godine 295 sadnica na javnim i zelenim površinama.

Mulešković: Problem su nelegalne deponije u gradu

Portparolka “Čistoće” Senada Mulešković je istakla da u Podgorici ima više lokacija gdje se otpad ne odlaže na adekvatan način.“ Evidentan je naš trud na terenu, ali stanje se ne može ocijeniti kao idealno, jer se nelegalna odlagališta nanovo formiraju vrlo brzo nakon čišćenja.

Tokom dana, u prosjeku saniramo, do 50 manjih nelegalno formiranih deponija”, kazala je Muleškovićeva. Ona je istakla da će do kraja narednog mjeseca biti završeno reciklažno dvorište u Orjenskoj ulici, a do kraja godine i u Gornjoj Gorici.

Bonus video: