Da li će Mujović i dalje predavati na Fakultetu političkih nauka?

Dekan je potvrdio da je od 25 studenata koji su tražili komisijsko polaganje na ispit izašlo 19
374 pregleda 9 komentar(a)
Ranko Mujović, Foto: Luka Zeković
Ranko Mujović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.07.2017. 06:45h

Vijeće Fakulteta političkih nauka razmotriće na narednoj sjednici dalji angažman profesora Ranka Mujovića na toj univerzitetskoj jedinici, i to na zahtjev Studentskog vijeća, kazao je "Vijestima" dekan FPN Saša Knežević.

Dekan je potvrdio da je od 25 studenata koji su tražili komisijsko polaganje na ispit izašlo 19.

On je rekao da se dva zahtjeva koje je dobio razlikuju od ostalih, jer su dvije studentkinje tvrdile da je Mujović neadekvatno vršio svoju dužnost, i da je "želio iskoristiti svoj položaj, iznoseći nepristojne ponude".

Studenti su nedavno zahtijevali komisijsko polaganje iz predmeta međunarodno javno pravo, žaleći se na visoke kriteriijume Mujovića i optužujući ga za neetičko ponašanje tokom časova. "U tročlanoj komisiji, koju sam formirao i kojom sam predsjedavao, bili su još i profesori Vesna Simović Zvicer i Boris Vukićević.

Od 23 studenta, ispitu je pristupilo 19, a položilo 15", kazao je Knežević.

Dva studenta su izašla i položila ispit kod Mujovića, u dodatnom roku, u ponedjeljak. Dekan je objasnio da je komisija prije ispita, razmatrala pojedinačno sve žalbe studenata, odnosno zahtjeve za komisijsko polaganje i izuzeće profesora.

"Najveći dio njih je iste, formalne sadržine, kratak, i njima se ukazuje na povredu člana 36 Pravila studiranja, kojim se inače konstatuje da student ima pravo da podnese prigovor ukoliko smatra da je oštećen u postupku sprovođenja i ocjenjivanja na završnom ispitu. Dva zahtjeva odstupaju od ovoga, odnosna razlikuju se od ostalih koji su svi isti, na način koji sam naveo. Radi se o dva zahtjeva studentkinja, u kojima se navodi još i to da je profesor neadekvatno vršio svoju dužnost, i da je želio iskoristiti svoj položaj, iznoseći nepristojne ponude. Nije u redu, iz mnogo razloga, da dalje citiram te zahtjeve, ali to su oni u kojima se nalazi aluzija za navodno seksualno uznemiravanje", objasnio je dekan.

Ističe da će Komisija, upravo zbog elemenata sadržanih u ta dva zahtjeva studenata, predložiti Vijeću da kompletnu dokumentaciju uputi organima UCG. "Oni su jedinstveni, za cjelinu Univerziteta, i formirani za ovakve svrhe, među njima izdvajam Centar za studije i kontrolu kvaliteta i Sud časti. Oni imaju mehanizme za dalje utvrđivanje činjenica u ovom predmetu", poručio je Knežević.

Uprava UCG ranije je najavila da neće tolerisati zloupotrebe položaja i neetičko ponašanje, ističući da će se time pozabaviti Sud časti i Centar za kontrolu kvaliteta. Na čelu suda časti je Mujovićev nekadašnji asistent Dražen Cerović. Dekan ukazuje i na to da je profesor Mujović u pisanom izjašnjenju, koje je od njega tražila Uprava FPN-a, negirao navode studenata uopšte, pa i ova dva u vezi sa navodnim seksualnim aluzijama.

Vijeće fakulteta će u utorak razmatrati situaciju i ocjene

"Pravo i nadležnost da procesuira dalje slučajeve neetičkog, neprofesionalnog ponašanja ima i Vijeće fakulteta, i ono će imati sjednicu u utorak. Vijeće će verifikovati ocjene iz ovog predmeta formirane na naveden način, bez prisustva predmetnog profesora, i razmatrati cjelokupnu situaciju nastalu ovim slučajem, i nadam se, kao i do sada, imati stav da obezbijedi potpunu zaštitu svojih studenata. U sastavu Vijeća su i tri studentska predstavnika koji će, pretpostavljam, elaborirati već javno iznesen svoj i stav Studentskog parlamenta da nadležni organi Univerziteta treba da ispitaju u potpunosti ovaj slučaj. Studentsko Vijeće FPN-a je u svom dopisu Fakultetu tražilo između ostalog i da se preispita bilo kakva dalja saradnja sa profesorom Mujovićem", kazao je dekan dodajući da sa Mujovićem prvi put sarađuju, jer je u ovom semestru mijenjao profesoricu Ivanu Jelić, koja predaje taj predmet na FPN.

Bonus video: