Da plate za sve nedostatke gradnje

Paralelno sa podnošenjem tužbe, Rudnik uglja je raspisao tender za odabir izvođača radova koji će otkloniti uočene nedostatke , koje je komisija utvrdila, nakon brojnih pritužbi stanara
145 pregleda 2 komentar(a)
Rudnik uglja radnici, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja radnici, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 17.07.2017. 19:42h

Rudnik uglja podnio je tužbu protiv preduzeća preduzeća Cijevna komerc zbog propusta koje je ta firma kao izvođač radova napravila tokom izgradnje stambene zgrade za zaposlene u najvećoj pljevaljskoj kompaniji.

Zgrada koja se nalazi u naselju iza Pošte, useljena je prije nešto manje od dvije godine, a stanari se od prvog dana žale na brojne nedostatke .

Paralelno sa podnošenjem tužbe, Rudnik uglja je raspisao tender za odabir izvođača radova koji će otkloniti uočene nedostatke , koje je komisija utvrdila, nakon brojnih pritužbi stanara.

Stanari vrde da zbog loše urađenog posla stanovi u potkrovlju prokišnjavaju, a u mnogima se pojavila velika vlaga.

S obzirom na činjenicu da su se, tokom garantnog roka pojavili mnogobrojni nedostaci na koje su ukazali vlasnici stanova i koje je u izvještaju konstatovala i Komisija RU i imajući u vidu to da je Rudnik prodavac stanova, Odbor direktora usvojio je inicijativu, izvršnog direktora Slavoljuba Popadića i menadžmenta, da se konstatovani nedostaci otklone putem angažovanja drugog izvođača. Istovremeno, kroz sudski postupak, koji je pokrenut protiv „Cijevne komerc“, pokuša namiriti iznos koji će biti potreban za otklanjanje evidentiranih nedostataka, koji je prema procjenama oko 29.000 eura.

Poslovodstvo Rudnika uglja u prethodnom periodu održalo je i nekoliko sastanaka sa stanarima, a po njihovim primjedbama blagovoremeno su riješeni svi nedostaci koji su se direktno odnosili na kompaniju, od toga da se dodatno uredi krug, do potrebe stanara da se opreme poslovni prostori. Rudnik uglja je preuzeo i teret realizacije svih nedostataka, koji su propusti izvođač radova na objektu koji će ubrzo biti riješeni”, saopštili sui z Rudnika.

I komisija koju je formirao rudnik konstatovala je brojne propuste prilikom izgradnje zgrade.

“Generalni nedostaci na objektu je taj što je loše izveden opšav na atici i uvali potkrovlja, odnosno loša je hidroizolacija, te dolazi do prodora vode na spoju horizontalnog oluka i opšava kosine. To se dešava kod većeg nagomilavanja snijega u oluku, koji pada sa krovnih ravni nesmetano, pošto na krovu nema snjegobrana. Takođe i oticanje vode iz horizontalnog oluka je slabo, pošto prevoji na spoju lima nijesu propisno oboreni a na jednom dijelu nije formiran pad te je sve to doprinijelo pojavi vode i vlage na parapetnim zidovima, ispod prozora spavaćih soba na zadnjoj etaži. Drugi problem, koji je prisutan u više stanova je vlaženje na III spratu zbog prodora vode pored slivnika od terase, usljed loše izvedene hidroizolacije. To se dešava i pored radijatorskih cijevi na plafonima III sprata...”, tvrde u Rudniku uglja.

Izgradnja zgrade sa devedesetak stanova počela u maju 2010. uoči lokalnih izbora u Pljevljima. Iako je bilo najavljeno da će zgrada biti urađena za godinu, ključevi stanarima su uručeni tek pet godina kasnije.

Bonus video: