Da se zna zakon, ne bi bilo nestašica ljekova

Ministarstvo zdravlja radi na utvrđivanju okolnosti zbog kojih je došlo do problema u distribuciji ljekova i ko je za to odgovoran
58 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2014. 19:43h

Direktor Apotekarske ustanove “Montefarm” dr Budimir Stanišić ne osjeća odgovornost zbog nedavne nestašice velikog broja ljekova, koji se uglavnom izdaju na recept.

Već duže vrijeme građani su suočeni sa čekanjem redova u apotekama i dilemom da li će naći lijek koji im je ljekar prepisao, jer se tenderska procedura za nabavku medikamenata odužila, pa su tek nedavno stigli u apoteke. “Prihvatamo dio odgovornosti zbog određenih propusta u proceduri, isključivo zbog malog broja izvršilaca koji poznaju problematiku javnih nabavki i to će biti naša obaveza da poboljšamo u narednom periodu. Nadamo se i da će Izmjene i dopune važećeg Zakona o javnim nabavkama doprinijeti ubrzavanju procedure javnih nabavki u zdravstvu”, rečeno je “Vijestima” iz “Montefarma”.

Oni su u pisanom odgovoru podsjetili da se direktor “Montefarma” bira na konkursu, koji raspisuje Upravni odbor. “UO nije pokretao postupak zbog utvrđivanja eventualne odgovornosti izvršnog direktora”, saopšteno je iz te ustanove.

Sa druge strane iz Ministarstva zdravlja je rečeno da sa drugim vladinim tijelima, rade na utvrđivanju okolnosti zbog kojih je došlo do problema u distribuciji ljekova i ko je za to odgovoran. Napomenuli su da taj postupak još traje ali nijesu precizirali kada bi mogao da bude okončan. “Fond za zdravstveno osiguranje, u sklopu reforme farmacetske politike radi detaljnu analizu o potrošnji ljekova u 2013. i kada dobijemo rezultate obavijestićemo javnost”, kazali su iz resora Miodraga Radunovića, koji je ranije rekao da se srami jer je za njegova mandata bila ovolika nestašica.

Osim “Montefarma” i Fond za zdravstveno osiguranje raspisuje tendere za nabavke ali su iz te ustanove samo saopštili da su blagovremeno i u skladu sa procedurama davali saglasnost o obezbjeđenju novca za te namjene.

Član skupštinskog Odbora za zdravstvo Goran Tuponja (Pozitivna) poručio je da je neophodno da nadležni organi utvrde uzrok problema kako se iste situacije ne bi ponavljale bez obzira da li je riječ o personalnom propustu ili sistemskoj grešci.

“Mora se otkriti zašto tako lako padaju tenderi”, kazao je Tuponja.

Iz Uprave za javne nabavke su objasnili da je moguće potpisati aneks ugovora o isporuci koji je već potpisan i u vrijednosti do 15 odsto prethodne nabavke dobiti medikamente, kao i šoping metodu za nabavku do 50.000 eura, kada je procedura mogla da se sprovede za 12 dana kada je procedura mogla da se sprovede u roku od 12 dana, a postoje i hitne nabavke.

Ljekovi i do tri puta skuplji u privatnim apotekama

Građani su usljed nestašica prinuđeni da kupuju ljekove u privatnim apotekama, a na refundaciju mogu da računaju samo u visini nabavne cijene u državnom “Montefarmu”, koja je često i do tri puta niža.

U privatnim apotekama “palitreks” košta oko tri eura, dok je njegova cijena za “Montefarm” jedan euro, “monopril” košta do 8,60 eura, dok je u državnim apotekama do 3,35 eura. “Panklav” se u privatnim apotekama prodaje od šest do 11 eura, dok u državnim košta od 1,70 do 2,10 eura.

Kutija “tritace” u apotekama košta od 3,60 do 5,10 eura, dok je “Montefarm” iste ljekove nabavio po cijeni od 1,50 do 3,50 eura. “Apaurin” u privatnim apotekama košta 70 centi, dok je Montefarm za taj lijek platio duplo nižu cijenu, odnosno 35 centi po kutiji.

Galerija

Bonus video: