Da ste se ikad kretali sa povezom preko očiju, vidjeli biste kakav nam je život

"Bilo bi dobro da smo čuli aktivnosti i konkretne rezultate koji su nadležni preduzeli, jer nam je obećanja preko glave"
9 komentar(a)
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2013. 17:04h

Solidarnost prema osobama sa invaliditetom poslanici bi zaista pokazali da su koristili gestovni govor, da su se kretali u kolicima ili sa povezom preko očiju, i tada bi uvidjeli kakav je naš svakodnevni život.

To je poručila direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić na zasijedanju Odbora za zdravstvo, rad ii socijalno staranja, posvećenom 3. decembru, Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom.

"Voljela bih da se ova tema obrađuje na Odboru za ljudska prava, jer se stiče utisak da nismo spremni da govorimo o pravima osoba sa invaliditetom. Na osnovu saziva sjednice, da se zaključiti da ni poslanici nijesu pročitali Evropsku konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom, budući da koriste termin lica sa posebnim potrebama, koji je pogrešan", upozorila je Vujačić.

Prema njenim riječima, o spremnosti političkih partija da prihvate osobe sa invaliditetom dovoljno govori pristupačnost njihovih sjedišta.

"Smatram da bi bilo dobro da smo čuli aktivnosti i konkretne rezultate koji su nadležni preduzeli, jer nam je obećanja preko glave", naglasila je Vujačić.

Ništa blaži stav nije imao ni Milisav Korać iz Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju Naša Inicijativa, koji je pozvao poslanike da se založe za implementaciju svih propisa koje su usvojili u Skupštini.

"Predlažem da Fond za profesionalnu rehabilitaciju ubuduće bude samostalno tijelo i da se njegov novac koristi za konretne projekte za osobe sa invaliditetom", kazao je Korać.

Nataša Borović iz Udruženja paraplegičara Crne Gore podsjetila je da ni zgrada Skupštine nije prilagođena, te da ona treba da bude primjer ostalima kako se poštuju zakoni.

Za njom su bili saglasni i poslanici, pa je Andrija Popović (Liberalna partija) predložio da se ukinu službena putovanja za poslanike i osoblje Skupštine, dok se zgrada ne osposobi za osobe sa invaliditetom.

Poslanica DPS-a Zorica Kovačević predložila je da pronađu mogućnosti da u 2014. godini povećaju socijalna davanja. Ona je ukazala da porodice koje imaju članove sa smetnjama u razvoju, imaju veće troškove.

Predsjedavajući Zoran Jelić (DPS) kazao je da sve usvojene strategije i zakoni koji se tiču osoba sa invaliditetom ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru.

"Apelujem na poslodavce da iskoriste sve mogućnosti i povlastice za zapošljavanje lica sa invaliditetom. Nije rješenje da poslodavci uplaćuju u Fond za profesionalnu rehabilitaciju određene penale, zato što ne zapošljavaju te osobe nego da otvore vrata i zaposle ih. Time bi pokazali da su osobe sa invaliditetom potpuno ravnopravne sa drugima" naveo je Jelić.

Ginekološki sto samo u Pljevljima

Borović je upozorila na problem žena sa invaliditetom koje jedino u Pljevljima mogu da odu na ginekološki pregled, budući da samo u tom gradu postoji prilagođen ginekološki sto. Borović je predložila da majke sa invaliditetom budu stimulativno nagrađene od države.

Pomoćnik u Ministarstvu zdravlja dr Mensud Grbović odgovorio je da nadležni trenutno razgovaraju sa udruženjima osoba sa invaliditetom o iniciranju projekta, prema kome bi sve ustanove dobile stolove za ginekološke preglede.

"Odgovornost je na onima koji upravljaju zdravstvenim ustanovama nabave adekvatnu opremu", rekao je Grbović.

On je priznao da mali broj zdravstvenih radnika poznaje znakovni jezik, i predložio da se postave displeji u čekaonicama, kako bi i osobe sa problemima sa sluhom mogle da budu upoznate kada dođu na red.

Bonus video: