Đaci se takmičili iz prirodnih nauka i programiranja

Predsjednik Društva matematičara i fizičara Crne Gore Milojica Jaćimović istakao je da nastavnici u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, koji rade u uslovima koji se ne mogu ocijeniti kao idealni, pokazuju zavidan entuzijazam da kod svojih najboljih đaka “pronađu iskru radoznalosti, koja će ih voditi na put nauke”
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2015. 13:03h

Olimpijada znanja 2015, koja je okupila osnovce i srednjoškolce koji se takmiče u znanju iz matematike, fizike, biologije, hemije i programiranja, počela je u 11 časova u zgradi tehničkih fakulteta.

Ove godine se prvi put na Olimpijadi znanja, koja se organizuje radi popularizacije prirodno - matematičkih nauka, održava i takmičenje studenata iz programiranja.

Predsjednik Društva matematičara i fizičara Crne Gore Milojica Jaćimović istakao je da nastavnici u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori, koji rade u uslovima koji se ne mogu ocijeniti kao idealni, pokazuju zavidan entuzijazam da kod svojih najboljih đaka “pronađu iskru radoznalosti, koja će ih voditi na put nauke”.

Dekanica Prirodno - matematičkog fakulteta (PMF) Žana Kovijanić - Vukićević je ocijenila da PMF već sedmi put organizuje Olimpijadu znanja, čiji je cilj popularizacija nauke, ali i izdvajanje najboljih.

Naglasivši da takva takmičenja imaju dugu tradiciju u svim evropskim zemljama, Kovijanić - Vukićević je kazala da će sljedeće godine učesnicima vjerovatno biti omogućeno da se takmiče iz više predmeta.

Iz matematike se takmiče učenici tri posljednja razreda osnovne škole i sva četiri razreda srednje škole, dok iz fizike testiraju svoje znanje đaci dva posljednja razreda osnovne škole i sva četiri razreda srednje škole. Iz biologije se takmiče učenici tri posljednja razreda osnovne škole i sva četiri razreda srednje škole, a iz hemije učenici dva posljednja razreda osnovne škole i sva četiri razreda srednje škole. Učenici sva četiri razreda srednje škole se takmiče iz programiranja, a u poznavanju te oblasti “snage odmjeravaju” i studenti svih univerziteta u Crnoj Gori.

Olipijadu znanja organizuju Prirodno - matematički fakultet i Društvo matematičara i fizičara Crne Gore pod pokroviteljstvom Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Rektora Univerziteta Crne Gore i kompanije “doMEn”.

Galerija

Bonus video: