Đačić kontrira partiji: Neka me smijene, ali dug ne priznajem

Dug se u knjigama lokalne uprave svakako vodi kao opštinski...
11 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: DPS
Mirko Đačić, Foto: DPS
Ažurirano: 11.10.2015. 13:30h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić tvrdi da je odbio da potpiše ugovor kojim bi se Opština Pljevlja obavezala da plati 2,6 miliona eura za šest vatrogasnih vozila, iako su to nedavno od njega tražile partijske kolege iz Ministarstva finansija.

Vozila su nabavljena 2009. godine za potrebe Službe zaštite i spašavanja.

Đačić je kazao da takav ugovor neće potpisati ni po cijenu da ne bude više predsjednik Opštine, navodeći da se taj novac u opštinskim knjigama vodi kao dug Opštine.

Služba zaštite i spašavanja nema mogućnosti da vozila parkira u svojoj garaži, pa su smještena na platou nekadašnjih vojnih garaža u Pljevljima.

Penzionisani komandir Službe zaštite opštine Pljevlja Mlađen Simović, kazao je da je država namjenski nabavila vozila, bez konsultacija sa pljevaljskom službom.

Simović je rekao da su vozila praktično ničije vlasništvo i da ih je nemoguće registrovati jer nemaju potrebnu dokumentaciju, s obzirom da se svi papiri nalaze u nadležnom ministarstvu.

I on je rekao da Opština nije pristala na uslove koje im nudi Ministarstvo za otplatu vozila.

Na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, Skupština opštine Pljevlja prije par godina donijela je odluku o kreditnom zaduženju za kupovinu vozila na period od 20 godina.

„Kada su vozila počela da se isporučuju, onda je od Ministarstva došao dopis da je kredit na 10 godina. Nabavka tih vozila koštala je više od 2,3 miliona eura i ona su skupa, jer su mogla da se nabave po znatno povoljnijim cijenama. Vozila su nabavljena za gašenje šumskih požara, a za Opštinu je veliki izdatak da svoju vatrogasnu jedinicu oprema sa tako skupim vozilima. Ova vozila po svojim gabaritima ne odgovaraju službi sapašavanje, a mi nismo imali uticaja na nabavku takvih vozila”, tvrdi bivši komandir pljevaljskih vatrogasaca.

Simović je kazao da su godinu kasnije od Ministarstva finansija tražili da pojasne zbog čega su prommijenjeni uslovi kreditiranja, ali da nisu dobili ugovor.

„Ta su vozila napunjena nepotrebnom opremom, a pljevaljska služba oskudijeva sa nekim drugim, veoma bitnim pomagalima. Za 2,3 miliona koliko koštaju ova vozila, mogao je da se napravi novi vatrogasni dom i da se služba opremi savremenom opremom“, tvrdi Simović.

On kaže da je Vlada nekim opštinama dala besplatno vozila, a da ih Pljevljima pokušava papreno naplatiti.

Simović je ocijenio da je upravo tom gradu trebalo pokloniti vozila, jer je okružen velikim šumskim kompleksima.

„Pokušali smo sa Ministarstvom da se dogovorimo, ali su oni tražili da prihvatimo njihove uslove da bismo dobili potrebna dokumenta za registraciju vozila”, rekao je Simović.

Bonus video: