Đačić: Milione naći kako znamo i umijemo

Apostrofirao obnovu glavne ulice i postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi i izgradnju toplane
92 pregleda 2 komentar(a)
glavna gradska ulica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
glavna gradska ulica Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 04.08.2016. 19:50h

Rekonstrukcija glavne gradske ulice u centru grada, izgradnja toplane i rekonstrukcija postrojenja za preradu pitke vode na Pliješi su prioriteti sadašnje lokalne administracije u narednom periodu, kazao je predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić.

On je rekao da će rad lokalne administracije biti potpuno neuspješan, ukoliko ne uspiju da realizuju ta tri projekta.

Na pitanje koji je krajnji rok za njihovu realizaciju, Đačić je kazao da bi rekordno bilo da to urade u naredne dvije godine ali da ne bi imao ništa protiv da neki posao ostane u nasljeđe sljedećoj lokalnoj administraciji.

Objasnio je da je vrijednost tih projekata oko deset miliona eura i da novac za te namjene moraju obezbijediti „kako znaju i umiju“.

Prema njegovim riječima, predračunska vrijednost radova rekonstrukcije glavne gradske zone je 2,7 miliona eura, manje od pet miliona je potrebno za izgradnju gradske toplane a 2,5 miliona za postrojenje Pliješ.

“Nedopustivo je da u 2016. godini imamo nesređenu gradsku zonu. Trebalo je i ranije taj posao da uradimo, ali i kada nismo - hoćemo li da čekamo i dalje ili ćemo da idemo da probamo da radimo to, makar fazno. Hoćemo li da gasimo kotlarnicu u Skerlićevu- moramo to uraditi, hoćemo li i dalje da pijemo vodu koja je bakteriološki neispravna. Po našoj ocjeni ovo su prioriteti“, rekao je Đačić.

Prema njegovim riječima, projekat rekonstrukcije glavne gradske zone je mjesecima u finišu.

“Nema nedelje da ne nazovemo nekoga iz Direkcije da konačno dobijemo taj projekat, ali jednostavno su se u posljednje vrijeme mučili oko toga. Ima malo nesporazuma na realaciji revident - projektant. Čini mi se da pomalo ima i sujete i uzalud su naša objašnjenja da ta sujeta nama neće pomoći. Sve je u visokom stepenu završenosti i tu se nešto mnogo ne može promijeniti. Jednostavno više se radi u nekim fazama hidrotehnike, a manje oko vizuelnog identiteta“, rekao je Đačić.

On je istakao da je Opština ove godine u budžetu opredijelila 750.000 eura za radove u glavnoj gradskoj ulici ali da zbog kašnjenja završetka projekta još ne mogu krenuti u njegovu realizaciju.

“Mi bismo ušli u taj posao bez zadrške lokalne uprave, bez obzira na naše finansijske probleme. Raspisali bismo makar tender na tih 750.000. Ideja nam je bila da raspišemo tender za potez od zgrade Opštine do Breznice i dvije ulice iznad Zelengore. Ali čekamo, nadam se, još malo taj projekat“, rekao je Đačić.

Đačić je kazao da će novac namijenjen građanima za nabavku peleta i briketa po subvencioniranim cijenama, ove godine biti iskorišćen za početak izgradnje gradske toplane, ukoliko to dozvoli Vlada.

Bonus video: