Đačić ne vidi prazna sela

Predsjednik Đačić kazao da se u toj opštini proizvede sira u vrijednosti od 12 miliona eura, od čega farmeri dobro žive. Živković tvrdi da su poljoprivrednici sve siromašniji i da sir prodaju ispod svake cijene
705 pregleda 2 komentar(a)
Mirko Đačič
Mirko Đačič
Ažurirano: 19.12.2018. 20:32h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić ustvrdio je da se na području pljevaljske opštine godišnje proizvede sira u vrijednosti od oko 12 miliona eura, a da oko tri hiljade farmera koji se bave tim poslom u Pljevljima godišnje ostvare prihod od prodaje sira ravan budžetu opštine.

Đačićevu izjavu, predsjednik Unije stočara sjevera Crne Gore i jedan od najvećih pljevaljskih proizvođača mlijeka, Miko Živković nazvao je neutemeljenom, ističući da je stanje u poljoprivredi daleko od idealnog, o čemu govore prazna sela.

Đačić je nedavno, na drugoj po redu nacionalnoj konferenciji o poljoprivredi kazao da se u opštini Pljevlja svake godine proizvede preko 3,5 hiljada tona sira i da se proda po prosječnoj cijeni od 3,5 eura.

„Velike količine mlijeka farmeri prosljeđuju mljekarama. Četiri mljekare, od kojih su dvije iz Pljevalja, a dvije sa strane, otkupe mjesečno preko 200.000 litara mlijeka, od čega oko 90.000 otkupi mljekara RM komerc“, rekao je Đačić.

Predsjednik Opštine tvrdi da farmeri „nemaju apsolutno nikakav problem s plasmanom i da se sve količine sira uspješno prodaju na tržištu“.

„Samo jedan od velikih crnogorskih lanaca tokom ove godine prodaće preko 400 tona pljevaljskog sira“, tvrdi Đačić.

Živković, međutim, kaže da proizvođači zavise od nakupaca, koji cijenu diktiraju zavisno od cijene na tržištu.

“Ako se pojavi kontingent uvezenog sira-bijele kriške koji je sličan pljevaljskom siru, onda opada cijena. Uglavnom se to dešava u toku turističke sezone. Da je stanje idealno, ne bi pljevaljska, žabljačka i šavnička sela bila sve praznija, a poljoprivrednici sve siromašniji. Ni cijena sira od 3,5 eura po kilogramu, a ponekad i ispod tri eura, nije zadovoljavajuća i tolika je već desetak godina, dok su cijene goriva, stočne hrane značajno porasle. To vodi direktnom siromašenju poljoprivrede i ozbiljnom nezadovoljstvu, čiji će efekat biti nestajanje pljevaljskih sela“, smatra Živković.

Miko ŽivkovićMiko Živković

Ona navodi da su otkupne cijene mlijeka u Pljevljima značajno niže nego u centralnom dijelu države, iako pljevaljski stočari imaju teže uslove rada.

Tvrdi da su cijene niže od 15 do 20 odsto.

“Dvije pljevaljske mljekare otkupljuju mlijeko ispod svih ekonomskih cijena, dok dvije bjelopoljske mljekare imaju nešto povoljniju cijenu. Pljevaljska mljekara otkupljuje mlijeko koje teško da prelazi 30 centi po litru. Samo malom broju proizvođača mljekara RM komerc otkupljuje mlijeko po cijeni koja prelazi godišnju prosječnu cijenu od 30 centi po litru, zavisno od kvaliteta. Mljekare iz Bijelog Polja koje otkupljuju značajne količine mlijeka na području pljevaljske opštine imaju ozbiljni problem sa redovnom isplatom. Jedna od mljekara duguje prizvođačima novac za četvoromjesečnu proizvodnju“, rekao je Živković.

On je rekao i da stočari imaju problema sa prodajom jagnjadi, navodeći primjer da su neki proizvođači u selu Maoče tek početkom decembra uspjeli da prodaju jagnjad.

„Živimo u vremenu kada su fondovi EU otvoreni prema proizvođačima, ali zbog njihovog lošeg materijalnog stanja nisu u mogućnosti da koriste ta sredstva. Lokalna uprava nije izašla u susret stočarima i prihvatila da formira garantni fond koji bi pratio domaćinstva u realizaciji projekata koji se finansiraju iz IPA fondova”.

Đačić je kazao da su Opština i Ministarstvo poljoprivrede u seosku infrastrukturu, subvencije u poljoprivrednu proizvodnju, puteve uložili 2,2 miliona eura.

Bonus video: