Đačić obećao plažu ali je još nema

Još 2015. objavljeno je da lokalna uprava privodi kraju razgovore sa privrednim subjektima o izgradi projekta za izgradnju gradskog kupališta i skijališta u Pljevljima. Tada je rečeno da će od sredine 2016. Pljevljaci moći da odmaraju na uređenom Borovičkom jezeru, ali do danas ništa nije urađeno...
80 pregleda 1 komentar(a)
Jezero Pljevlja, Borovičko jezero, Foto: Goran Malidžan
Jezero Pljevlja, Borovičko jezero, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.07.2017. 18:52h

Pljevlja nemaju nijedno uređeno kupalište ni bazen, iako je sadašnja lokalna vlast koju predvodi Mirko Đačić obećavala da će urediti plažu na jezeru koje je formirano na nekadašnjem kopu Rudnika uglja u Borovici.

Na pitanje “Vijesti” kada će u Pljevljima biti izgrađen bazen, Đačić je prije nešto više od pola godine kazao da će u što kraćem roku biti uređeno jezero u Borovici.

Još 2015. objavljeno je da lokalna uprava privodi kraju razgovore sa privrednim subjektima o izgradi projekta za izgradnju gradskog kupališta i skijališta u Pljevljima.

Tada je rečeno da će od sredine 2016. Pljevljaci moći da odmaraju na uređenom Borovičkom jezeru, ali do danas ništa nije urađeno...

I NVO Agencija za razvoj Pljevalja „RESPEKT“ je 2013. najavljivala projekat uređenja javnog kupališta na Borovičkom jezeru.

“Realizacijom ovog projekta Pljevlja će prvi put dobiti uređeno javno kupalište sa spasilačkom službom, čime bi se spriječilo gubljenje mladih života, što je bio slučaj prethodnih godina na divljim i neuređenim kupalištima širom naše opštine. U okviru kupališta biće napravljeni i tereni za odbojku i fudbal na pijesku kao vid rekreacije i opuštanja građana u vrelim letnjim danima. Ujedno realizacija ovog projekta bila bi značajna i za građane koji nisu u finansijskoj mogućnosti da priušte odmor na moru, a kakvih je dosta u našem gradu. U okviru plaže na jezeru je planiran prostor za vaterpolo i ponton za vezivanje čamaca. Pozivamo sve dobronamjerne građane da pruže podršku ovom projektu i apel svim javnim preduzećima i rukovodećim licima da uzmu učešće u realizaciji...”.

Jezero u Borovici nastalo je 2002. godine kao posljedica eksploatacije uglja.

U jezeru je zvanično zabranjeno kupanje, ali veliki broj Pljevljaka spas od vrućine traži na njemu.

U jezero površine 33 hektara ulivaju se dva potoka, a voda iz njega otiče u rijeku Vezišnicu.

Udaljeno je sedam kilometara od grada i okruženo zelenilom.

Rudnik uglja je u saradnji sa "Kvatroprojektom" 2001. godine uradio glavni projekat uređenja terena, koji navodno ne zahtijeva velika sredstva i vrijeme.

Teško se stiže i do obala Ćehotine

Pljevljak Filip Kljajević zamjera lokalnoj upravi što ne održava ni neka kupališta na rijekama koja u nedostatku boljih Pljevljaci masovno koriste. Jedno od takvih je, ističe, i kupalište na Ćehotini u selu Rabtlje, do kojeg se teško dolazi.

“Na ovom mjestu normalno se ne može pecati ni prići kupalištu. Nikada nije bilo ovoliko granja jer sam na ovom kupalištu odrastao. Ni obližnjim mostom nije sigurno proći. U opštinskom budžetu bila su predviđena sredstva za njegovo sređivanje, ali ništa od toga”.

Bonus video: