Đačić odbio toplanu na poklon

Gradonačelnik ignorisao Njemce, iako su ponudili Opštini i 30 odsto prihoda
85 pregleda 7 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.04.2016. 19:56h

Gradonačelnik Mirko Đačić odbio je ponudu njemačke kompanije “Novo Sol” da besplatno izgradi toplanu u Pljevljima.

Predstavnik firme Milorad Vukotić tvrdi da je njihov predlog potpuno ignorisan, iako su ponudili da Opštini pripadne 30 odsto godišnje neto zarade toplane.

On je kazao “Vijestima“ da Đačić nije ni obavijestio odbornike o ponudi njemačke firme da izgradi toplanu snage pet megavata (MW).

“Mi smo ponudu dostavili presjedniku Opštine. Poslije vrlo korektne saradnje i direktnih razgovora u početku, iz njegovog kabineta su jednostavno prestali da se javljaju na telefonske pozive i ne odgovaraju na mejlove”.

Potpredsjednik Opštine Ljubiša Ćurčić međutim tvrdi da Opština nikada nije dobila “ozbiljnu i konkretnu ponudu od njemačke firme”.

On je “Vijestima” kazao da su predstavnici te firme nudili izgradnju toplane čiji kapacitet u ovom trenutku ne odgovara potrebama Pljevalja.

“Kapacitet te kotlarnice odgovarao bi kapacitetu sadašnje toplane u Skerlićevoj ulici od šest megavata. Nama to u ovom trenutku nije odgovaralo, jer namjeravamo da izgradimo toplanu od 20 megavata kako bismo mogli da priključimo što više korisnika u cilju smanjenja zagađenja vazduha”.

Đačić je prošle sedmice najavio gradnju nove gradske toplane u industrijskoj zoni, u naselju Radosavac.

On je sa predsjednikom uprave slovenačke kompanije ESOTECH Markom Škobernom potpisao ugovor o izradi projekta gradske toplane, koja bi koštala 84.900 eura.

Vukotić je pojasnio da su ponudili da izgrade model toplane-kogeneracije, istakavši da je riječ o ekološki potpuno čistom postrojenju koje proizvodi toplotnu i električnu energiju. On je naveo da se trenutno na ugalj grije 28.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora u Pljevljima i da se tako zagađuje atmosfera.

Đačić je prošle sedmice najavio gradnju nove gradske toplane u industrijskoj zoni, u naselju Radosavac

Tokom zimskih mjeseci, zagađenje vazduha praktično svakodnevno je višestruko iznad dozvoljenih granica.

“Naš predlog je da ovaj problem riješimo izgradnjom toplane snage pet megavata toplotne energije (MWt). Ova toplana istovremeno proizvodi i jedan megavat električne energije (MWe)”, kazao je Vukotić.

Prema proračunima njemačke firme, za podmirenje grijanja trenutno se troši 2,8 MWt.

“Pošto je naš planirani kapacitet pet MWt, znači da imamo na raspolaganju još 2,2 MWt za priključenje budućih potrošača. Predlažemo da ubuduće cijena grijanja bude na sadašnjem nivou”, piše u ponudi Njemaca.

Toplana bi za rad koristila drvnu biomasu, a Njemci u ponudi navode da je za planirani kapacitet neophodno obezbijediti koncesije za 12.000 tona bilo kog kvaliteta, koju bi kupovao “Novo Sol”.

“Naša obaveza je strogo poštovanje Zakona o obnavljanju šuma brzorastućim zasadima”.

EPCG i država bi otkupljivali proizvedenu “zelenu” energiju

Vukotić ističe da je posebna prednost ponuđene toplane to što bi proizvedenu ”zelenu” električnu energiju iz obnovljivih izvora, po važećoj Vladinoj uredbi, Elektrodistribucija otkupljivala. Kaže da je i država, po važećem Zakonu, obavezna da je otkupljuje 12 godina.

“Višak toplotne energije i toplotne energije van grejne sezone koristili bi za zagrijavanje staklenika i plastenika za proizvodnju povrća, za sušenje i parenje drvene građe, sušenje voća i ljekovitog bilja, i tako stvorili preduslove za otvaranje velikog broja malih pogona koji zapošljavaju veliki broj mladih ljudi iz lokalne sredine i time zaustavili iseljavanje. Ovaj koncept bi se realizovao kroz privatno-javno partnerstvo, tako što bi Opština učestvovala sa dodjeljivanjem potrebnog placa za izgradnju. Investitora bi oslobodili plaćanja komunalija i pomogli kod dobijanja svih dozvola za što hitniji početak izgradnje. Opština bi dobila 30 odsto od neto-zarade svake godine”, piše u ponudi.

Bonus video: