Đačić optimista: Put od Pljevlja ka Bijelom Polju završićemo ove godine

"Biće izabran izvođač radova za izgradnju puta od Vrulje do Mijakovića", tvrdi Đačić
376 pregleda 0 komentar(a)
put, radovi, Foto: Privatna arhiva
put, radovi, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.02.2017. 20:17h

Izgradnja dionice Kovren - Vrulja na regionalnog putu Bijelo Polje - Pljevlja biće završena ove godine.

Iz lokalne uprave je saopšteno da je do sada uloženo oko 1,5 od ukupno ugovorenih oko 4,7 miliona eura.

Radovi na izgradnji puta počeli su u maju prošle godine i uglavnom se radilo na proboju trase kroz stijene i izradi dijela potpornog zida na pojedinim dionicama.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić kazao je da će se ove godine izvoditi radovi koji su skuplji, ali su lakši za izvođenje.

On tvrdi da će ove godine biti i objavljen tender i izabran izvođač radova za izgradnju osam kilometara puta od Vrulje do Mijakovića, gdje će se ukrstiti sa regionalnim putem Pljevlja - Đurđevića Tara.

Izgradnja te saobraćajnice, ističe Đađić, veoma je bitna jer će nakon završetka radova Pljevlja dobiti kvalitetniju vezu sa Bijelim Poljem.

Đačić je naglasio da će ove godine Direkcija za saobraćaj uložiti između sedam i osam miliona eura u sanaciju dionice od Pljevalja do Mijailovice na regionalnom putu Pljevlja - Prijepolje.

“Imamo i podatak da će put Pljevlja - Mijailovica imati prednost. Ja bih volio da je to Pljevlja - Metaljka jer je taj put u lošijem stanju. Do Jabuke je mnogo lakše otići nego do Metaljke, ali sticaj okolnosti, procedure, projekti i tenderi su učinili da je ovaj putni pravac nekako brže išao kroz te prethodno pripremane procedure. Imam informaciju da će se već u martu raspisati tender za izbor izvođača radova, vrijednih između sedam i osam miliona eura“.

Put Pljevlja - Čajniče, jedina asfaltna veza sa BiH, jedan je od lošijih u državi i neophodna je njegova hitna rekonstrukcija zbog velikog broja rupa, krivina i ulegnuća na asfaltu.

IZ NVO “Breznica” pozvali su nadležne da "prisile" preduzeće koje brine o putnoj infrastrukturi da sanira brojna oštećenja na tom putu, zbog kojih je, tvrde, veoma rizičan za sve učesnike u saobraćaju.

Tvrde da je posebno rizično na dijelu puta na prilazu mjestu Baljenovac, preko planine Kovač, kao i lokacijama Karovića poljana i Metaljka.

Put je asfaltiran 1986. i od tada se povremeno samo krpe udarne rupe.

"Trenutno je ovaj put jedan od najgorih u Crnoj Gori i to samo u djelu kroz teritoriju pljevaljske Opštine. Prosto je nevjerovatno da o ovom putu ćute republičke i opštinske službe, odnosno nadležne saobraćajne inspekcije“.

Savjeti mjesnih zajednica Jugovo, Boljanići, Gotovuša, Poblaće i Potkovač uputili su zahtjev resornom Ministarstvu i Direkciji za saobraćaj od kojih traže rješavanje tog problema.

Bonus video: