Đačić ukida Mašinski fakultet: Od 177, fakultet završilo 10 studenata

Istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta u Pljevjima počelo je sa radom 2008. godine kada je na čelu lokalne uprave bio Filip Vuković
3 komentar(a)
Akademski centar Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Akademski centar Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.04.2015. 19:23h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić najavio je mogućnost skorijeg zatvaranja isturenog odjeljenja podgoričkog Mašinskog fakulteta u Pljevljima, čemu su se prije godinu i po oštro protivili njegovi partijski drugovi među kojima je i sadašnji potpredsjednik Opštine Ljubiša Ćurčić.

Zatvaranje fakulteta je izvjesno zbog velikih troškova, koji su najvećim dijelom spali na teret Opštine.

“Izrazio bih određenu sumnju da li taj projekata može da egizstira, jer činjenica je da imamo sada svega 12 studenata na trećoj i četvrtoj godini i da tri studenta studiraju sa tog fakulteta u Podgorici, a da imamo godišnji trošak od oko 130.000 eura. Inicirao sam ovu temu da vidimo kako može da dođe do rasterećenja i do umanjenja troškova kada je lokalna uprava u pitanju i da time ne ugrozimo interes studenata, da razmislimo o toj temi, a na kraju i o postojanju i svrsishodnosti čitavog projekta”, rekao je Đačić, koji je prije par dana o statusu Akademskog centra u Pljevljima razgovarao i sa ministrom prosvjete.

Istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta u Pljevjima počelo je sa radom 2008. godine kada je na čelu lokalne uprave bio Filip Vuković.

Od 177 studenata koliko ih je ukupno upisano od osnivanja Mašinskog fakulteta u Pljevljima 2008, njih svega deset završilo je studije. Prethodna lokalna administracija je namjeravala da zatvori Mašinski fakultet, ali je pokleknula pod pritiskom DPS-a i SDP-a, koji su zbog toga svoje partijske neistomišljenike optuživali da rade protiv interesa opštine.

Umjesto zatvaranja Skupština opštine u avgusta 2013. odlučila je da se rad Mašinskog fakulteta u Pljevljima produži za još tri godine, s tim da ne bude upisa nove generacje studenata.

Odlučeno je i da će student u finansiranju svog školovanja učestvovati sa po 500 eura po studijskoj godini.

Pljevlja su jedina Opština u Crnoj Gori koja je sama snosila troškove finansiranja studenata koji visokoškolsko obrazovanje stiču u svom gradu.

Prema ugovoru koji je 7. maja 2008. godine potpisao tadašnji predsjednik Opštine Filip Vuković i dekan Mašinskog fakulteta profesor Goran Ćulafić lokalna samouprava obavezala se da obezbijedi prostorije za izvođenje nastave i opremanje kabineta.

Opština je na sebe preuzela i obevezu finansiranja troškova puta profesorima, kao i njihovog smještaja i hrane, a uz to im isplaćuje i dnevnice. Pored toga, opština se obavezala da plaća Mašinskom fakultetu 89.393 eura po semestru, odnosno 178.786 eura za jednu školsku godinu, koji je kasnije smanjen za nekoliko hiljada eura.

Bajić: Jedan student je Opštinu Pljevlja koštao 40.00 eura po godini

Ukoliko se zatvori istureno odjeljenje Mašinskog fakulteta, nepoznanica je šta će biti sa Akademskim centrom u koji je Opština uložila veliki novac, iako nije u njenom, već u vlasništvu Vojske CG.

Rekonstrukcija i opremanje zgrade Akademskog centra, Opštinu je koštala oko milion i po eura. U Akademskom centru zaposlena su dva radnika a angažovan je bio i radnik na zaštiti imovine.

Odbornik SNP-a Zdravko Bajić je izračunao da je jedan student lokalnu upravu koštao oko 40.000 eura po godini, što je cijena koja se ne plaća ni na nekim prestižnim svjetskim fakultetima.

Bonus video: