Daju vodu koja je štetna, ima mnogo olova: Vide li "vidovnjaci" da stižu tužioci

“Povodom novinskih članaka formiran je predmet u cilju utvrđivanja da li u radnjama nekih lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, kazala je portparolka Osnovnog državnog tužilaštva Danka Ivanović Đerić
747 pregleda 20 komentar(a)
Gatanje, vračanje, Foto: Shutterstock
Gatanje, vračanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.06.2018. 17:34h

Osnovno državno tužilaštvo provjerava da li su podgorički “vidovnjaci”, hodže i slivačice olova počinili krivična djela.

O njima su “Vijesti” pisale krajem 2017. i početkom ove godine.

“Povodom novinskih članaka formiran je predmet u cilju utvrđivanja da li u radnjama nekih lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”, kazala je portparolka Osnovnog državnog tužilaštva Danka Ivanović Đerić.

Gatara, vračara... koji “liječe” ljude uzimajući im novac, ima u svim crnogorskim gradovima.

Desetak ih je u Podgorici, toliko i u Baru, nešto manje u Nikšiću, Ulcinju - Miško, Senad, Damir, Crna, Zorica, Safira, Žaro, Fildana, Dijana, Reško, Edin, Elez, Mirsada, Željka, Novo, Ferid...

Serijal tekstova o njima “Vijesti” su objavile tokom istraživanja - kome se, mimo ljekara, građani obraćaju za pomoć i kako prolaze i koliko ih to košta.

Kod nekih se ne može doći bez zakazivanja, neki “ordiniraju” u kafićima, ali većina pacijente prima u svojim kućama.

Neki imaju i obezbjeđenje.

Najviše ih je na Koniku. Tu je i Safira koju su reporteri prvu posjetili, nedaleko od nje je Damir, a par stotina metara prije, na prostoru bivše vojne kasarne, Fildanino je sjedište... Na Vrelima ribničkim je Zorica, u Maslinama Miško, na Malom brdu Žaro...

U Tuzima Ferid Orahovac, na Karabuškom polju Salih Dacić...

“Liječe” psihičke poremećaje, noćne more, strecanje u snu, sterilitet, psorijazu, nesanicu, invaliditet...

Tvrde da vraćaju odbjegle supružnike, istjeruju đavole...

Metode su razne - “slivaju” olovo, gataju u Kuran, gledaju u ćikaru, pileći batak, čitaju rukje...

“Pacijentima” daju amajlije, zapise, vodu u kojoj je pregašeno olovo, čajeve, ulja...

Od nekih smo dobili olovo i vodu u kojoj je “pregašeno”, za koju je analizom u Institutu za javno zdravlje utvrđeno da je štetna.

“U dostavljenom uzorku vode izmjerene vrijednosti olova višestruko prelaze vrijednosti koje su propisane Pravilnikom o bližim zahtjevima koji u pogledu bezbjednosti treba da ispunjava voda za piće (Sl. list CG br. 24/2012), a koji je u skladu sa evropskim preporukama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”, piše u Izvještaju o ispitivanju vode dobijene od Fildane.

Takvu vodu onima koji je posjete daje i Zorica.

Doktor Borko Bajić tada je za “Vijesti” objasnio koliko olovo može biti štetno za zdravlje odraslih.

“Izlaganje odraslih olovu može dovesti do kardiovaskularnih poremećaja, povišenog krvnog pritiska, smanjene funkcije bubrega, reproduktivnih problema kod muškaraca i žena i slično”, pojasnio je dr Bajić.

Naglasio je da bi naročito trebalo da se čuvaju trudnice: “U trudnoći kao fiziološkom stanju, na primjer, kada postoje veći zahtjevi za kalcijumom, olovo se može osloboditi iz kostiju, preći placentarnu barijeru i oštetiti zdravlje trudnice i bebe što može dovesti do usporavajući rasta i razvoja bebe i prijevremenog porođaja”.

U izvještaju iz Instituta piše da je maksimalna dopuštena koncentracija olova 0,025 mg/l. U vodi dobijenoj od slivačice olova koncentracija je 0,190 mg/l.

“S obzirom na to da olovo kao toksični metal može štetiti ljudskom organizmu čak i pri niskim nivoima izloženosti, stručna tijela širom svijeta se zalažu da maksimalni nivo zagađivanja olova u vodi za piće bude nula, odnosno da se zabrani prisustvo olova u vodi za piće u bilo kojoj koncentraciji”, napisao je dr Bajić.

Zakonom o javnom redu i miru propisuje da će se od 300 do 1.500 eura kazniti onaj ko se uz novčanu naknadu bavi vračanjem, proricanjem sudbine ili sličnim obmanjivanjem, na način kojim se ugrožava spokojstvo građana.

Krivičnim zakonikom predviđeno je da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine, kazniti onaj ko se bez odgovarajuće stručne spreme bavi liječenjem ili pružanjem drugih medicinskih usluga.

Bonus video: