Đamarinaro: Ponovo otvoriti sklonište za žrtve trgovine ljudima u Crnoj Gori

"Nadležne institucijama treba posebno da vode računa o elementima potencijalnog postojanja trgovine ljudima u aktivnostima krijumčarenja i prevoza migranata do granica susjednih država, prvenstveno Hrvatske", kazala je Đamarinaro u razgovoru sa predsjednikom Odbora za ljudska prava i slobode Halilom Dukovićem
599 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sklonište za žrtve trgovine ljudima u Crnoj Gori potrebno je ponovo otvoriti, poručile je specijalna izvjestiteljka Ujedinjenih nacija za trgovinu ljudima, posebno ženama i djecom, Marija Gracija Đamarinaro i ocijenila da je evidencija o tome slaba.

"Nadležne institucijama treba posebno da vode računa o elementima potencijalnog postojanja trgovine ljudima u aktivnostima krijumčarenja i prevoza migranata do granica susjednih država, prvenstveno Hrvatske", kazala je Đamarinaro u razgovoru sa predsjednikom Odbora za ljudska prava i slobode Halilom Dukovićem.

Ona je naglasila da je važno da se ponovo otvori Sklonište za žrtve trgovine ljudima koje je nedavno zatvoreno, jer nevladina organizacija ne posjeduje potrebnu licencu za pružanje ove vrste usluga.

Đamarinaro smatra da treba definisati privremeno rješenje i organizaciji, koja je do sada obavljala taj posao, omogućiti nastavak djelovanja, jer je Sklonište neophodno.

„Potrebno je obezbijediti dovoljno finansijskih sredstava za pružanje ovih usluga“, kazala je ona.

Specijalna izvjestiteljka UN je podsjetila da je crnogorskim zakonodavstvom propisano da će korišćenje sredstava Fonda za naknadu štete žrtvama krivičnih djela biti moguće tek od dana pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

„Apostrofirala je važnost socijalne inkluzije žrtava trgovine ljudima“, kaže se u saopštenju iz parlamenta.

Đamarinaro je ukazala na važnu ulogu Skupštine Crne Gore u praćenju svih aktivnosti koje realizuje Vlada.

„Potrebno je obezbijediti veću nezavisnost instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i unaprijediti ulogu Skupštine u postupku njegovog imenovanja“, rekla je ona.

Duković jenaglasio da je Odbor, u saradnji sa Zaštitnikom i nadležnim organima, preduzeo niz aktivnosti na sprečavanju svih vidova eksploatacije djece.

„Posebnu pažnju Odbor je posvetio suzbijanju prosjačenja i radne eksploatacije djece, zastupljene posebno kod romske populacije, a naročito tokom ljetnjih mjeseci na primorju“, rekao je Duković.

On je, u vezi trgovine ljudima, naglasio da je Crna Gora tranzitna država, a ne zemlja porijekla ili krajnje destinacije.

„Zakonodavstvo kojim je regulisana ova oblast je dobro, ali veću pažnju treba posvetiti implementaciji zakona i zaštiti žrtava trgovine ljudima“, ocijenio je Duković.

On je najavio da će Odbor do kraja novembra, na sjednici u proširenom sastavu, razmotriti Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima 2019-2024. sa Akcionim planom za ovu godinu.

Duković je ocijenio da je odnos crnogorskih građana prema migrantima pozitivan, čemu doprinosi prethodno iskustvo sa izbjeglicama početkom 90-ih godina i to što je Crna Gora turistička destinacija koju posjećuje veliki broj turista iz svih krajeva svijeta.

„U Crnoj Gori nije zabilježen nijedan slučaj nasilja prema ovim licima“, rekao je on.

Zaključeno je da uspješna borba protiv trgovine ljudima podrazumijeva multisektorski pristup i intenzivnu saradnju, uz primjenu efikasnih mjera na planu prevencije, suzbijanja, kažnjavanja učinilaca i zaštite žrtava.

Bonus video: