Damir Jaha: Recepcioner, budući profesor njemačkog jezika

„Preporučio bih svima da započnu studije. Nije teško. Nastaviću studije, ako budem obezbijedio novac", kaže Damir koji do sada nije imao nikavu stipendiju
62 pregleda 0 komentar(a)
Damir Jaha
Damir Jaha
Ažurirano: 03.11.2014. 20:01h

Damir Jaha iz Herceg Novog, jedan je od šestoro mladih Roma koji su nakon srednje škole dobili priliku da odrade pripravnički staž u lokalnim adminstracijama i preduzećima.

Jaha radi na recepciji Sportskog centra Igalo. Posao obavlja sa osmijehom, dočekuje i ispraća sportske ekipe, provjeri svlačionice i opremu, vodi evidenciju, dobro mu dođe dok ne nastavi započete studije. Damir je prošle godine počeo studije njemačkog jezika i književnosti, ali sada pauzira i odrađuje pripravnički staž.

„Preporučio bih svima da započnu studije. Nije teško. Nastaviću studije, ako budem obezbijedio novac", kaže Damir koji do sada nije imao nikavu stipendiju.

Uzor u porodici mu je stariji brat koji je završio fakultet za predškolsko vaspitanje.

“Trudim se da idem njegovim stopama. Ima dosta mojih sunarodnika koji studiraju i koji su postigli više od mene", kazao je Damir. Direktor Sportskog centra Savo Morović ima samo riječi hvale za Damira.

„To je vrijedan mladi čovjek koji je omiljen u našem malom kolektivu”, rekao je on. Morović je kazao da je Sportski centar uključen u mnoge društveno korisne radove. Potpisnici su sporazuma kojim se obavezuju da maloljetna lica čije su kazne za manja krivična djela preinačena u društvenokoristan ili u humanitaran rad, kaznu “odsluže” u njegovom kolektivu.

Projekat „Aktivne mjere za aktivno učešće Roma i Egipćana", čiji nosilac je Koalicija NVO Romski krug, je Damiru obezbijedio posao. Projekat je realizovan uz finansijsku podršku EU od 70.000 eura, dok je Fondacija za otvoreno društvo učestvovala sa 4.000 eura. Cilj projekta je povećanje učešća romskih i egipćanskih organizacija civilnog društva u procesu donošenja odluka i aktivnijem učešću u društveno-političkom životu.

Bonus video: