Damjanović se sastala sa Moedasom: Najavljena finansijska podrška projektu SEEIIST

"Region Jugoistočne Evrope izuzetno je važan za nas i projekat SEEIIST će imati našu punu podršku u narednom periodu. Ovo je sjajan primjer koji zaslužuje našu pažnju i lično ću se angažovati da do kraja ove godine dobijete jasnu formulu finansiranja za naredni trogodišnji period", najavio je Moedas
128 pregleda 0 komentar(a)
Sanja Damjanović, Karlos Moedas, Foto: Ministarstvo nauke
Sanja Damjanović, Karlos Moedas, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 25.06.2018. 15:49h

Ministarka nauke Sanja Damjanović sastala se danas u Briselu sa komesarom za nauku i inovacije, Karlosom Moedasom, sa kojim je razgovarala o finansijskoj podršci za regionalni projekat - Uspostavljanje međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST), saopšteno je iz Ministarstva nauke

U saopštenju se dodaje da je Moedas tokom sastanka iskazao čvrstu podršku Evropske komisije i njega lično projektu, te najavio da će u najskorije vrijeme EK izaći sa formulom o etapnom finansiranju ovog projekta.

"Region Jugoistočne Evrope izuzetno je važan za nas i projekat SEEIIST će imati našu punu podršku u narednom periodu. Ovo je sjajan primjer koji zaslužuje našu pažnju i lično ću se angažovati da do kraja ove godine dobijete jasnu formulu finansiranja za naredni trogodišnji period", najavio je Moedas.

Damjanović je istakla da joj je drago što je imala priliku da se ponovo susretne sa Moedasom, osvrnuvši se na prvi susret u maju prošle godine, kada je i prvi put predstavila Inicijativu za osnivanje instituta.

"Danas, nakon godinu dana, to više nije samo ideja već ozbiljan projekat i podrška EK nam je jako bitna. Razgovarali smo o konkretnim mjerama i instrumentima, na koji način Komisija može da podrži ovaj projekat, odnosno drugu fazu koja podrazumjeva izradu tehničkog, biznis plana i raduje da imamo otvorenu podršku komesara i Evropske komisije", kazala je ministarka Damjanović.

U saopštenju se navodi da su članove delegacije činili prof. Jirgen Debus, predsjednik Odjeljenja za radiološku onkologiju na Univerzitetu Hajdelberg, prof. Hervig Šoper, inicijator ideje SEEIIST projekta i bivši dugogodišnji direktor CERN-a, Milena Milunović, prvi sekretar u Misiji Crne Gore u Briselu.

"Damjanović će ovog popodnevna učestvovati na sastanku ministara nauke zapadnog Balkana, koji se održava takođe u Briselu", zaključuje se u saopštenju Ministarstva nauke.

Bonus video: