Dan bijelih traka kao sjećanje na zločin nad civilima u Prijedoru 1992.

Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i djece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora
29 komentar(a)
Kotor, Trg od oružja, Foto: Anto Baković
Kotor, Trg od oružja, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 30.05.2014. 11:57h

Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor će u subotu, 31. maja u podne na Trgu od oružja u Kotoru obilježiti Dan bijelih traka.

Aktivistkinje Anime će „Protiv ravnodušnosti“ simbolično nositi bijele trake i podijeliti informativne letke i tako podsjetiti nad zločin nad civilima Prijedora 31.05.1992.

“Ovom akcijom sjećamo se civilnih žrtava rata i suprostavljamo se svakom obliku etničkog nasilja, genocidu kao i isključivanju različitih. Pridružujemo se organizacijama u regionu koje daju doprinos razvoju mira”, saopšteno je iz Anime.

U subotu 31. 05. 2014. se navršavaju 22 godine od kada su srpske vlasti u Prijedoru naredile Bošnjacima i Hrvatima da kuće obilježe bijelim čaršafima i da na javnim mjestima nose bijele trake na rukavima. Potom su uslijedila istrebljenja, ubistva i progoni. Naredbu je izdao „Krizni štab opšine Prijedor“, navodi se u saopštenju. Predsjednik štaba Milomir Stakić osuđen je u Haškom tribunalu na 40 godina zatvora.

Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i djece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Muškarci su uglavnom mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje.

O zločinima se i danas ćuti, zabranjuju se komemoracije i krivično gone aktivisti udruženja koja okupljaju žrtve.

Međunarodni Dan bijelih traka 31. maja 2014. obilježiće se u Prijedoru, ali i širom svijeta, kako bi se sjetili zločina koji su se dogodili nad nesrpskim stanovništvom u tom gradu u ratu.

Bonus video: