Dan Podgorice: Grad sa dva lica - blještavim i oronulim

Radonjić: Sve je manje parkinga, javne zgrade su sve nedostupnije, a pravog parka ne da nema, nego i ono malo zelenih površina sve više se kruni i nestaje...
229 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 23:29h

Podgorica ne može nositi epitet ekonomskog, kulturnog i svakog drugog razvoja ako joj nedostaju kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, a korita rijeka i Skadarskog jezera podsjećaju na pustoš i zaboravljeni ekonomski i ekološki dragulj Podgorice.

Treba li napominjati javašluk i nebrigu u eksploataciji pijeska i šljunka, gdje za jedan dan odabrani pojedinci zarade koliko Glavni grad dobije za čitavu budžetsku godinu po tom osnovu.

Takvu Podgoricu, kako poručuju, sigurno ne bi imali kada bi odbornički klub SNP bio u mogućnosti da kreira politiku glavnog grada.

U tom klubu složni su i da je u glavnom gradu potrebno konačno “preći sa riječi na djela”, pa gimnazija preko Morače, multimedijalni centar za mlade na obali Morače, gradski parlament, istočna tribina Gradskog stadiona, ali i novi stadion van užeg gradskog jezgra, ne bi ostali samo mrtvo slovo na papiru.

U SNP-u bi, kažu, zasukali rukave i da Podgorica dobije atletsku i biciklističku stazu, klizalište i savremeni streljački centar, zelenu pijacu na Zabjelu i Koniku, srednju školu u Golubovcima

Da bi sve želje mogle doći na red, iz podgoričkog SNP-a, gradu u narednoj godini žele novu vlast, “koja mora biti svjesna ogromnih potencijala i njenih razvojnih mogućnosti”, a kao takva ona mora biti garant za razvoj privrede, poljoprivrede, turizma i drugih razvojnih grana.

Kako vjeruju da sve potencijale Podgorice mogu staviti u funkciju, što bi bila garancija i afirmacija rada i razvoja, ali i prestanak brojnih nerealnih obećanja, glavni grad ne bi dugo čekao ni na zatvoreni bazen, gradsko pozoriše, dom za stare.

Zasukali bi, kažu, rukave i da Podgorica dobije atletsku i biciklističku stazu, klizalište i savremeni streljački centar, zelenu pijacu na Zabjelu i Koniku, srednju školu u Golubovcima, a na podugačkom spisku našli bi se i još brojni projekti.

Baš kao u SNP-u, da ne postoje dvije Podgorice, ona našminkana i oronula, želja je i odborničkog kluba Pokreta za promjene. A prioritet te partije sigurno bi bio i kolektor otpadnih voda, ali i mini-obilaznica u punom sjaju.

Bošnjak: U mojoj Podgorici ne bi bilo rušenja "Kulture"

"Prosto neshvatljivo je da grad koji ima toliko veliki broj sunčanih dana nema biciklističkih staza", smatra šef tog odborničkog kluba Branka Bošnjak.

Dok žali što još uvijek nema ni nove zgrade parlamenta, hotela “Bolići”, vrtića na Starom aerodromu, u Podgorici kakvu ona želi za sebe sigurno ne bi bilo ni rušenja kina „Kultura“.

"Uskoro će i hotel “Crna Gora” učiniti takvim da neće biti ni traga od onog starog po kome je Podgorica bila prepoznatljiva, ali tako drastične rezove, bez imalo emocije voli da pravi naš hirurg-gradonačelnik", ističe Bošnjak.

I danas nose vodu u bidonima

U odborničkom klubu Nove srpske demokratije prvo bi krenuli od, kako smatraju, jednog od najvećih problema u gradu - vodosnabdijevanja u naselju Kakaricka gora, gdje oko hiljadu domaćinstava živi u uslovima koji su daleko od standarda koji zaslužuju i koji bi trebalo da bude uobičajen u XXI vijeku.

U naselju Kakaricka gora oko hiljadu domaćinstava živi u uslovima koji su daleko od standarda koji zaslužuju i koji bi trebalo da bude uobičajen u XXI vijeku

I u tom klubu bi odmah krenuli sa gradnjom vrtića na Starom aerodromu.

"Za početak bi se mogla pomjeriti stvar sa mrtve tačke, tako što bi se pokrenula inicijativa za izgradnju vrtića, a onda bi u projektu više institucija moglo uzeti učešća. Slično se odnosi i na često pominjanu ali nikad istinski pokrenutu izgradnju nove gimnazije u dijelu grada preko Morače", objašnjava Radonjić.

Suštinski problem sadašnje Podgorice, koji se pokazuje kroz njeno širenje, su, smatraju u Novoj, nedostaci stihijske gradnje.

"Sve je manje parkinga, javne zgrade su sve nedostupnije, a pravog parka ne da nema, nego i ono malo zelenih površina sve više se kruni i nestaje", kazao je Radonjić.

Kao lako rješiv problem, a kome je svakodnevno izloženo na hiljade građana, jeste trajanje semafora u glavnim gradskim ulicama.

Vujošević: Izgradili dosta, treba to čuvati

“Šta Podgorici nedostaje”, bilo je pitanje i za odbornički klub DPS-a, čiji šef Momčilo Vujošević priznaje da, iako se “posljednjih deset godina toliko razvila da je teško prepoznati”, bio bi srećan da ima i zgradu opere, novu gimnaziju, bolnicu, moderan fudbalski stadion...

Korito Ribnice nekad izgleda i ovako

Na Vujoševićevom spisku našli su se i zatvoreni bazen, još jedan studentski dom, novi gradski kolektor, uređeno korito Ribnice, parkovi, ali i više radnih mjesta.

"Nedostaje i briga za čuvanje onoga što smo izgradili, a izgradili smo puno. Moj rodni grad, moja i vaša Podgorica, onakva kakva je danas osobena je i za one čije je djetinjstvo ispunjeno, i one kojima je, poput dobrog domaćina otvorila vrata i dala im ono što čini dom u najširem smislu riječi, pa je zato svima nama u srcu", poruka je Vujoševića.

Suhih: Korupcija ima veliku ulogu

Šef odborničkog kluba SDP Đorđe Suhih tvrdi da je, ipak, najgore što se desilo u Podgorici u godini na izmaku, a pokazalo se u najvulgarnijem smislu, da politička trgovina, ili bolje rečeno korupcija, imaju veću ulogu u društvu nego izborna volja građana.

"Može se u jednoj godini napraviti most više ili manje, uži ili širi put, veći ili manji soliter, ali kad se sistem demokratije i parlamentarno, predstavničko uređenje društva uruši, to ima puno teže i negativnije posljedice. U ovoj godini se u više navrata pokazalo da ni volja građana, ni pravni propisi nisu prepreka za ostvarivanje volje pojedinaca. Nije mnogo pomoglo ni što su mnoge odluke proglašene nezakonitim", upozorio je Suhih.

No, i pored apsolutne, nekontrolisane vlasti, gradonačelnik, kako smatraju u SDP-u, i dalje ne može da reguliše saobraćaj u gradu Tako, javni prevozi pored plana razvoja koji je podržao i SDP, nije organizovan na zadovoljavajući način.

"Neshvatljivo je da se ovoliko vremena kasni sa donošenjem Prostornog urbanističkog plana, a da se u međuvremenu moraju donositi ad hok segmentarni planovi, što nikako nije dobro za grad. Ni pitanje parkiranja u gradu nije riješeno. Iako je počelo naplaćivanje i najkraćeg zadržavanja u centru grada, nije oformljeno nijedno novo parking mjesto, izgradnjom višespratnih garaža. Teško razumijem kako naplata parkinga u Bloku V pomaže smanjenju problema parkiranja u centru. Građaninu je, ako već plaća parkiranje, svejedno da li to radi u Bloku ili centru, pa nije stimulisan da ide pješke do centra, što je bila suština naplate. Ili postoji drugi razlog", objašnjava Suhih.

Vjerovatno iz, kako ističe, razloga što su to bile ideje i programi SDP-a, i dalje se ne ulaže u uređenje periferije grada, pa sada u centru imamo, što se mora priznati, bulevare i građevine koje odgovaraju velegradu, ali na manje od par kilometara udaljenosti makadam, rupe na ulici, neuređene trotoare. U kulturnom životu grada, smatra, mnogo nedostaju prepoznatljive i veoma posjećene tribine Narodne biblioteke sa njenim primjerenim insistiranjem na korpusu identitetskih pitanja, koje su od strane uredništva kulturnog programa RTCG bile proglašene za kulturni događaj u prethodnoj godini.

"Po ko zna koji put moram iskazati nezadovoljstvo što grad i dalje ne želi da organizuje doček Nove godine, iako je to karakteristika svih većih centara u svijetu. To se jeftinim demagoškim pričama pravda da se sredstva namijenjena za to dijele onima kojima su jako potrebna, odgovorno tvrdim da bi se lako mogla naći i za jedno i drugo, kada bi postojala želja. Ionako su to sredstva koja smo uzeli od građana. Upravo sad u vrijeme ekonomske krize ima najviše smisla da grad dio sredstava uzetih od građana odvoji i da velikom dijelu građana, koji neće moći nigdje da ide na doček", kazao je Suhih.

Čestitali Krivokapić i Lukšić

Predsjednici Vlade i Skupštine Crne Gore Igor Lukšić i Ranko Krivokapić uputili su povodom Dana Podgorice – 19. decembra, gradonačelniku dr Miomiru Mugoši, predsjedniku i odbornicima gradske Skupštine kao i građanima čestitku.

Praznik Podgorice čestitao je i predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić. Povodom obilježavanja Dana oslobođenja za danas je predviđeno polaganje vijenaca na spomenik Partizanu borcu na Gorici, kao i svečana sjednica Skupštine u zgradi Crnogorskog narodnog pozorišta.

Galerija

Bonus video: