Dan zaštite prirode u Nikšiću: "Eko mrav" i čišćenje trim staze

Eleonara Elbijanić, ispred EPCG, kazala je da je ta kompanija uvijek spremna da podrži projekte vezane za zaštitu životne sredine u opštini Nikšić
159 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 13:57h

NVO „Alfa centar“ i ekološko udruženje mladih iz Nikšića „Zeleni centar“ povodom 11. aprila, Dana zaštite prirode, organizovali su danas akcije kojima su želeli da skrenu pažnju na očuvanje životne sredine i život u skladu sa prirodom, a ne protiv nje. Centralno mjesto okupljanja bilo je šetalište pod Trebjesom.

Na početku šetne staze, koja nosi ime velikog nikšićkog i crnogorskog pjesnika Vita Nikolića, „Alfa centar“ je organizovao postavljanje prve eko skulpture za selektivno odlaganje otpada. Idejni tvorac ekološkog mrava, skulpture koja je prema mišljenju Nikšićana koji su glasali preko facebooka bila najbolja među 13 prispjelih radova, je Radovan Đurović. Pored atraktivnog i zanimljivog izgleda skulpture su morale da imaju otvore za ubacivaje PET ambalaže i limenki.

Zeleni sa predsjednikom opštine i lokalnom upravom (foto: Ivan Petrušić)

"Ideja nam je bila da napravimo nešto atraktivno, interesantno i zanimljivo, nešto što će izazvati pažnju i interesovanje posebno najmlađih sugrađana za odlaganje ambalaže i otpada. Nadamo se da će ova skulptura probuditi interesovanje aktivizma kod ostalih i smatraćemo da smo uspjeli ako osim ove budu makar još dvije skulpture negdje na teritoriji Nikšića", kazao je direktor "Alfa centra" Aleksandar Dedović.

Mali umjetnici (foto: Ivan Petrušić)

Prema njegovim riječima "eko mrav" će, kako i doliči jednom vrijednom radniku, šetati od mjesta do mjesta.

"Smatrali smo da je za početak ovo mjesto najbolje i skulptura će ovdje stajati dva mjeseca, a tokom ljeta, kada se održava i Lake fest, biće u topolama kod Krupca, zatim na šetalištu ’Alekse Backovića’, a onda ćemo slušati zahtjeve građana koja su to najbolja mjesta da postavimo skulpturu", kazao je Dedović.

Osobenost akcija koje organizuje „Alfa centar“, kako je istakao prvi čovjek te NVO, je zajedničko djelovanje lokalne uprave, nevladinog i biznis sektora i medija. Današnji akciju podržali su Elektroprivreda, Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i firma „Montecco“.

Eleonara Albijanić, ispred EPCG, kazala je da je ta kompanija uvijek spremna da podrži projekte vezane za zaštitu životne sredine u opštini Nikšić, dok je Nebojša Adžić, sekretar opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, kazao da je veliko zadovoljstvo lokalne uprave što ima partnere kao što je „Alfa centar“.

Eko poruke (foto: Ivan Petrušić)

"Za ovakve akcije nije potreban novac već samo angažman i dobra volja i jedva čekamo da vidimo kako će izgledati druga skulptura. Ovoliko prisustvo djece je samo pokazatelj da je akcija u potpunosti uspjela", kazao je Adžić.

Pored postavljanja skulpture organizovana je bila i izložba. Po drveću su bile zalijepljene najbolje pisane i crtane eko poruke, jedna grupa mladih umjetnika predstavila je svoju zamisao čistog grada, a akciju su podržali i fudbaleri FK “Karioke”.

Pošto je postavljanju eko skulpture prisustvovao veliki broj najmlađih Nikšićana “Alfa centar” ih je obradovao tako što je doveo poznatog dječjeg zabavljača Radojicu Stankovića, poznatijeg kao Šantu Panta, na opšte oduševljenje prisutne djece.

Došli i fudbaleri (foto: Ivan Petrušić)

Nekoliko desetina metara dalje, na početku trim staze, članovi “Eko centra” zajedno sa atletičarima AK “Nikšić”, predstavnicima NVO “Scene”, Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i JP Komulano, čistili su prostor gdje su locirali divlje deponije.

"Akcija pod nazivom "Očistimo Trebjesu", pluća grada’ je samo mali doprinos ovoj park šumi gdje svi mi provodimo najveći dio slobodog vremena. Namjera nam je da očistimo prostor trim staze, sprava za vježbanje, oko teniskog terena, kao i desnog i lijevog oboda Trebjese gdje smo locirali najveći broj divljih deponija", kazao je Miloš Džiknić, direktor "Zelenog centra".

Organizaciju je krajem godine osnovalo nekoliko gimnazijalaca i današnja akcija je prva u nizu kojom namjeravaju da utiču na ekološku svijest građana.

Eko skulptura (foto: Ivan Petrušić)

"Sada nas ima preko 30 i to iz različitih srednjih škola, ali najviše iz Gimnazije. Na nama mladima je da podignemo ekološku svijest kod ljudi i sačuvamo to što je preostalo", kazao je Džiknić i dodao da se nada da će se akcijama čišćenja svaki put priključiti sve veći broj građana.

Danas su sa njima bili predsjednik i potpredsjednik Opštine Veselin Grbović i Dragan Perović, a podršku im je pružila i firma "Helada".

“Ovo je sjajna akcija mladih koji pomažu da se grad uljepša, posebno Trebjesa i tereni koji su idealni za sportiste i rekreativce. Ovakve akcije moramo podržati”, kazao je Grbović.

Galerija

Bonus video: