"Danas bi bile među nama": Institucije da pomognu žrtvama porodičnog nasilja

U poslednje dvije godine partneri su ubili Biljanu Kršikapu iz Nikšića, Veljdetu Ljiković iz Bara, Slobodanku Dragićević iz Pljevalja, kao i slučaj porodičnog nasilja Asanović-Džiknić iz Berana
146 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2016. 13:15h

SOS Telefon Nikšić, Centar za ženska prava i Sigurna ženska kuća organizovale su protestnu šetnju "Danas bi bile među nama" povodom "nesavjesnog i neusaglašenog" postupanja institucija u slučajevima porodično-partnerskog nasilja.

Protest je održan na Međunarodni dan ljudskih prava - 10. decembar.

Oko stotinjak aktivistkinja i aktivista započeli su šetnju na glavnom trgu u Podgorici.

Nosili su transparente i crne balone sa imenima žrtava partnerskog i porodičnog nasilja.

Šetnja je imala za cilj da obiđe glavne državne institucije (Skupština Crne Gore, Vladu Crne Gore) i uperi prst u sistem koji nije uspio da ih zaštiti.

U poslednje dvije godine partneri su ubili Biljanu Kršikapu iz Nikšića, Veljdetu Ljiković iz Bara, Slobodanku Dragićević iz Pljevalja, kao i slučaj porodičnog nasilja Asanović-Džiknić iz Berana.

Ovi slučajevi su ranije bili prijavljeni nadležnim institucijama.

Tu je takodje i slučaj ubistva 17-godišnje Romkinje Dezire Mazarek koje, iako nije bilo prijavljeno kao prethodno navedena, podsjeća na posebno težak položaj romskih žena i djevojčica.

Današnja šetnja pokazala je solidarnost sa svim onima koji trpe nasilje u svom domu. Postoji sistem podrške od strane NVO sektora, ali je neophodna je i pomoć institucija.

Galerija

Bonus video: