Danas: Đukanović i Vučić u Berlinu traže novac za prugu Beograd-Bar

Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana - luka Bar", ocijenili su za Danas izvori bliski Vladi Srbije
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.08.2014. 20:46h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović i Srbije Aleksandar Vučićem tokom boravka u Berlinu gdje će učestvovati na konferenciji o Zapadnom Balkanu, pokušaće da dobiju podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta, saznaje list Danas.

"To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, već i države centralne Evrope - Mađarsku, Slovačku i Češku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana - luka Bar", ocijenili su za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

Sagovornici lista Danas naglašavaju da se ne radi samo o dobijanju sredstava za realizaciju projekata, već i o predlaganju i traženju političke podrške koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kredita kod finansijskih institucija za neke strateške projekte u oblasti infrastrukture.

"Ti projekti treba da su regionalno značajni, da pomažu razvoj Zapadnog Balkana, ali da su i važni samoj Evropskoj uniji", smatraju sagovornici lista.

Njemačka kancelarka, Angela Merkel domaćin je konferenciji u Berlinu, koja će biti održana 28. avgusta.

U fokusu skupa biće teme pomirenja, rješenje preostalih konflikata i ostvarenje ekonomske dinamike.

Na konferenciju su pozvani premijeri, ministri vanjskih poslova i ministri privrede iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Albanije i predstavnici Evropske unije.

Bonus video: