Danas počinje upis prvaka

U školu se upisuju djeca koja su rođena 2010. godine, tačnije koja navršavaju šest godina života u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu
62 pregleda 1 komentar(a)
škola, učionica, đaci, Foto: Shutterstock
škola, učionica, đaci, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2016. 06:01h

Upis u prvi razred osnovne škole počeće danas i trajaće do 30. aprila 2016. godine.

U školu se upisuju djeca koja su rođena 2010. godine, tačnije koja navršavaju šest godina života u kalendarskoj godini, u kojoj počinju da pohađaju školu.

Osnovno obrazovanje i vaspitanje obavezno je za svu djecu uzrasta od 6 do 15 godina života.

Sa ciljem da detaljno informiše roditelje o upisu djece u prvi razred osnovne škole Ministarstvo prosvjete je odštampalo flajere u kojima su definisana njihova prava i obaveze, kao i procedure upisa. Flajeri su, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, odštampani na crnogorskom, albanskom i romskom jeziku.

Procedura upisa se realizuje u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole.

Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu na prijedlog odnosno uz saglasnost roditelja, nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu. Komisiju za odlaganje upisa u prvi razred imenuje direktor škole, a sačinjavaju je psiholog, vaspitač i učitelj.

Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na prijedlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis.

Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu, odnosno ne ispunjava osnovnoškolsku obavezu. Prijava se podnosi u roku 15 dana od isteka roka za upis, odnosno od dana prestanka ispunjenja osnovnoškolske obaveze. Novčanom kaznom od 100 eura do 1.500 eura kazniće se za prekršaj roditelj koji ne upišu dijete u školu.

Ministarstvo prosjete poželjelo je budućim prvacima srećno i uspješno školovanje.

Bonus video: