Danas Povorka ponosa u Podgorici

Policija i tužilaštvo su pozvali građane da ne remete javni red i mir, jer će u suprotnom biti procesuirani i privedeni pravdi
87 komentar(a)
Parada ponosa, Foto: Boris Pejović
Parada ponosa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2014. 10:01h

Druga Povorka ponosa, čiji je cilj da poveća vidljivost LGBT populacije, biće održana danas u Podgorici s početkom u 11 sati. Osobe za koje se sumnja da bi mogle praviti nerede, kao prošle godine, policija je juče preventivno saslušavala.

Građani koji žele da učestvuju u Povorci ponosa do 11 časova treba da dođu kod hotela "M Nikić" gdje je ulaz, uz obavezna lična dokumenta.

Ulazak u osiguranu zonu biće omogućen od 10 do 11 sati i svi učesnici/e će morati da prođu kroz dva kontrolna ulaza, najavljeno je iz Kvir Montenegro.

Mjesto okupljanja učesnika/ca Povorke se nalazi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog (kod zgrade Pošte Crne Gore).

Policija i tužilaštvo su pozvali građane da ne remete javni red i mir, jer će u suprotnom biti procesuirani i privedeni pravdi.

Takođe, i protojerej SPC Velibor Džomić pozvao je vjernike da se uzdrže od nasilja.

Danijel Kalezić iz Kvir Montenegra saopštio je da očekuju prisustvo gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića, kao i ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića.

Prisustvo su potvrdili ombudsman Šućko Baković, šef delegacije EU Mitja Drobnič... Funkcioneri LP, PCG i DPS su najavili svoje prisustvo. Svog predstavnika, Leona Đokaja, delegirao je i SDP.

Nova srpska demokratija osudila je juče privođenja protivnika Parade, navodeći da je riječ o kršenju ljudskih prava.

Zaštitna ograda pored glavnog bulevara u Podgorici postavljena još juče

Povorku, koja će šetati od hotela “Crna Gora” do stare zgrade vlade, obezbjeđivaće više od 1.800 policajaca, a juče su postavljene zaštitne ograde na prilazima mjestu održavanja prajda. Tokom meča Budućnost - Grbalj, “Varvari” su vrijeđali pripadnike LGBT populacije.

Na sjevernoj tribini se pojavio transparent na kojem su citirani stihovi "Riblje čorbe”: "Ti možeš da me tužiš za ozbiljnu prijetnju, ali ipak pazi kad pođeš u šetnju! Nemoj da ideš mojom ulicom!"

Ulice će u centru grada biti zatvorene od šest do 14 časova.

Policija vjeruje da će biti manje vandala nego na prošloj Paradi

Kako se ne bi ponovile prošlogodišnje scene sa ulica Podgorice - policija je danima privodila, ali i saslušavala grupacije koje u svojim kartotekama imaju kao osobe sklone nasilju.

“Vijestima” je u vrhu UP rečeno da su na razgovore privođeni vandali koji su lani evidentirani na Paradi ponosa, ali i i oni koji su danima preko društvenih mreža pisali homofobne poruke.

"Činimo sve kako se ne bi ponovile lanjsko divljanje. Ovakve šetnje, vandali ali i lopovi, koriste da prave haos", rečeno je u policiji.

Podaci UP govore da bi danas trebalo da bude manje onih, koji će nasiljem i divljanjem izraziti homofobni stav.

“Podaci sa terena govore da će ih biti manje. Nadamo se tome”, kazali su u UP.

Bonus video: