Danas svjetski dan Crvenog krsta

Iz Crvenog krsta kazali su da će Nedjelja Crvenog krsta početi u utorak kada će biti organizovani brojni događaji
322 pregleda 0 komentar(a)
Dan Crvenog krsta, Crveni krst, Foto: Shutterstock
Dan Crvenog krsta, Crveni krst, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.05.2018. 07:54h

Crveni krst Crne Gore obilježiće danas svjetski dan te humanitarne organizacije, sa ciljem proširivanja razumijevanja javnosti o Međunarodnom pokretu Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca.

Iz Crvenog krsta kazali su da će Nedjelja Crvenog krsta početi u utorak kada će biti organizovani brojni događaji.

„Milioni zaposlenih i volontera Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta obuhvate više od 150 miliona ljudi svake godine raznolikim i inovativnim spektrom usluga“, navodi se u saopštenju.

Iz Crvenog krsta su rekli da u Crnoj Gori postoji više od dvije hiljade volontera i zaposlenih koji na razne načine pomažu više od 15 hiljada ljudi.

„Kao najvažniji programi organizacije Crvenog krsta označeni su prva pomoć, dobrovoljno davalaštvo krvi, prevencija bolesti, briga o starijima, podrška RE populaciji, sprečavanje trgovine ljudima, podrška ranjivim kategorijama stanovnika u koje spadaju socijalno ugrožene porodice, izbjeglice, azilanti i beskućnici“ , dodaje se u saopštenju.

Nedjelju Crvenog krsta u Crnoj Gori, koja traje do 15. maja, obilježiće realizovanje raznih aktivnosti sa ciljem da se građani uključe u brojne humanitarne akcije. U toku je održavanje Akcije solidarnost na djelu kako bi se prikupila pomoć u hrani i higijenskim proizvodima za socijalno ugrožene porodice.

Dodjela priznanja Ministarstva zdravlja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi biće organizovana u četvrtak, dok će se akcija davanja krvi organizovati u petak, na Dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Iz Crvenog krsta su saopštili da jedan od načina za približavanje humanitarne misije građanima jeste organizovanje predavanja i radionica o Crvenom krstu, akcija dobrovoljnog davanja krvi, takmičenja u pružanju prve pomoći, posjeta i druženja sa korisnicima programa Crvenog krsta - starijima, Romima, azilantima i beskućnicima.

Bonus video: