„Dani ELTAM“-a okupili 200 učesnika iz zemlje i inostranstva

Radoman je istakla da imaju veoma dobru saradnju sa Ambasadom SAD-a i da su do sada zajednički organizovali brojne događaje
311 pregleda 0 komentar(a)
Dani ELTAM-a, Foto: Svetlana Mandić
Dani ELTAM-a, Foto: Svetlana Mandić

Prva međunarodna i peta nacionalna konferencija za nastavnike engleskog jezika, koju orgnizuje Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore „ELTAM“, okupila je 140 nastavnika engleskog jezika iz Crne Gore i 60 međunarodnih učesnika.

„Tokom dva dana, koliko traju 'Dani ELTAM'-a, učesnici će imati priliku da poslušaju tri plenarne sesije, da biraju između 24 radionice, osam demo časova i 14 prezentacija. Sa nama su učesnici iz 12 zemalja, poput Ukrajine, SAD-a, Indija, Velike Britanije, Češke, zemalja regiona“, kazala je Dragana Radoman, predsjednica Udruženja i dodala da su sklopili saradnju sa svim relevantnim institucijama i organizacijamau zemlji i regionu.

Prema njenim riječima cilj konferencije je profesionalni razvoj nastavnika engleskog jezika, podizanje njihovih kompetencija i kvaliteta rada, razmjena iskustava sa nastavnicima iz regiona, kao i djeljenje primjera dobre prakse kako bi „nastavnici imali priliku da vide šta se to dešava u drugim učionicama, to prilagode i primjene u svojim“.

Radoman je istakla da imaju veoma dobru saradnju sa Ambasadom SAD-a i da su do sada zajednički organizovali brojne događaje.

Načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva prosvjete Crne Gore Marko Vukašinović kazao je da je do sada dosta urađeno na primjeni evropske prakse u izučavanju stranih jezika, kao i da su nedavne izmjene kako zakonodavnog tako i metodološkog okvira u Crnoj Gori stavile izučavanje stranih jezika na jedan viši nivo.

„Engleski jezik je uveden i u vrtiće, imamo u određenom broju osnovnih škola izučavanje nastavnog programa na engleskom jeziku, uz naše vjerovanje da ćemo u narednom periodu uvećati broj škola koje to rade“, naglasio je Vukašinović.

Pohvalio je rad Udruženja nastavnika engleskog jezika i istakao da je konferencija odlična prilika da prosvjetni radnici jačaju svoje kapacitete i naučeno u učionici pretoče u djelo.

Konferenciju, koja se održava na Filološkom fakultetu u Nikšiću, otvorili su ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke, dekanica pomenutog fakulteta, Tatjana Jovović i Vukašinović.

Učesnici će, pored stručnog dijela, imati priliku i da obiđu kulturno-istorijske i turističke znamenitosti grada pod Trebjesom, a od lokalne turističke organizacije dobili su na poklon brošure, dok im je NVO „Alfa centar“ poklonila razglednice i zbirku poezije „Iz Nikšića s ljubavlju“. Partneri konferencije su za učesnike obezbijedili brojne nagrade, dok će dva učesnika, zahvaljujući Sharing One Language (SOL), moći da učestvuju na ljetnjem trening kursu.

Konferenciju je finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, kao i Ministarstvo prosvjete, Zavod za školstvo Crne Gore i Opština Nikšić. Podršku u vidu obezbjeđivanja prostora i gostujućih stručnjaka pružili su Filološki fakultet u Nikšiću, Regionalna kancelarija Stejt dipartmenta za programe engleskog jezika, kao i organizacije Pearson i SOL.

Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore broji oko 150 članova.

Bonus video: