Danilo Popović nezakonito u više fotelja

U kartonu nije prijavio naknade iz “Oboda”, što mu je zakonska obaveza
10023 pregleda 17 komentar(a)
Na molbu Ukrajinaca ušao u “BPS”: Popović, Foto: Boris Pejović
Na molbu Ukrajinaca ušao u “BPS”: Popović, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila da je izvršni direktor Fonda za solidarnu stambenu izgradnju Danilo Popović prekršio Zakon o sprečavanju korupcije jer je istovremeno bio na više funkcija.

Institucija na čijem je čelu Sreten Radonjić dokazala da je on istovremeno bio i ovlašćeni zastupnik u podgoričkoj kompaniji “BPS Group Montenegro”, ali i član Odbora direktora u cetinjskoj štampariji “Obod”.

Zakonom je propisano da javni funkcioner, između ostalog, ne može biti ovlašćeni zastupnik, izvršni direktor i član organa upravljanja u privrednom društvu. Istim članom se precizira da je lice koje bude postavljeno na javnu funkciju dužno da u roku od 30 dana od dana podnese ostavku na dužnost ili funkciju.

Zbog nepoštovanja Zakona njemu će biti izrečena novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Popović je tokom rasprave u Agenciji kazao da je dugo godina bio član Odbora direktora “Oboda” i da je po osnovu članstva primao naknadu od 100 eura mjesečno, da ona nije redovno isplaćivana, ali i da je preduzeće u međuvremenu privatizovano.

“Čime prestaje i njegova funkcija kao člana borda direktora, a misleći da će se taj dio transformacije mnogo ranije završiti nije prijavio sporne prihode u iznosu od 200 eura, a kako dodaje, koje će vratiti štampariji ‘Obod’”, navodi se u odluci Agencije, u kojoj se ističe da je uplatnica dostavljena.

U vezi sa obavljanjem dužnosti ovlašćenog zastupnika u “BPS Groupu”, Popović je službenicima Agencije kazao da je “na molbu dva stranca većinska vlasnika”, koji su željeli da investiraju u Crnu Goru, prihvatio da bude u tom društvu koje je registrovano u maju. “Te da s obzirom na to da u praksi nije uopšte počelo da radi jer nisu mogli da ostvare zamišljeni investicioni projekat, punomoćnik advokat je pokrenuo postupak likvidacije društva pred nadležnim organom”, navodi se u odluci.

Nije prijavio naknade u kartonu

Popoviću je kazao da mu je kao članu Odbora direktora “Oboda” isplaćeno po 100 eura u novembru i decembru 2017. Međutim, uvidom u njegov imovinski karton može se vidjeti da on to nije prijavio Agenciji. Zakonom (član 23) je propisano da je on dužan da dostavi tačne i potpune informacije u kartonu. Zbog dostavljanja nepotpunog i netačnog kartona, zaprijećena je kazna od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: