Danilo supermen, Veselin biznismen

Danilo izgara na državnom poslu, vadi mine i utopljenike, traga za blagom i obučava ronioce, a vodi i privatnu firmu
230 pregleda 5 komentar(a)
Akvanaut, Foto: Screenshot
Akvanaut, Foto: Screenshot
Ažurirano: 06.03.2015. 20:08h

U nastavku polemike privatne kompanije državnog zaposlenika Danila Mijajlovića „Akvanaut“ sa mnom, ne saznasmo ništa novo u vezi sa ključnim problemom - kako to da se skoro 350 hiljada eura plaćeni, “kvalitetno” popravljeni cjevovod podmorskog kanalizacionog ispusta Trašte, raspao odmah nakon isteka garancije koju je izvođač radova dao investitoru, kotorskom “Vodovodu”? Saznali smo, međutim, da je Danilo Mijajlović pravi supermen koji izgara na državnom poslu u RCUD-u, vadi neekslodirane mine, utopljenike, traga za arheološkim blagom i obučava ronioce, snima podvodne filmove, a onda povrh svega toga, stigne i da u poslijepodnevnim, slobodnim satima, vodi i svoju izuzetno uspješnu privatnu firmu za podvodne radove „Akvanaut“ i sa njome obavlja gomilu poslova po primorju.

Ne saznasmo, međutim, kada Danilo stigne da pored svih tih obaveza, direktoruje i Sportskim klubom podvodnih istraživanja “Aquanaut”, zauzima visoke funkcije u Ronilačkom savezu CG, te rukovodi NVO “Mediteranski festival filmova o podvodnom svijetu - Sub Aqua Fest”. U svemu tome je povezan sa ocem Veselinom Mijajlovićem koji Danilu direktoruje kao radniku državne službe u državnoj firmi RCUD iz Bijele, a povremeno stigne i da se, kao ovlašćeno lice Danilove privatne firme “Akvanaut“ (ne kao “državni zaposlenik kome su se po difoltu obraćali u cilju konsultacija u javnom interesu“ - što tvrdi “Akvanaut“), pojavljuje kao kontakt-osoba za komercijalne poslove koje toj firmi dodijeljuju državna preduzeća - kao što je to bio slučaj sa sanacijom ispusta Trašte.

Priča ide i malo dalje - otac, biznismen Veselin, kao direktor RCUD-a, odobrava registracije firmi koje se pretenduju baviti podvodnim radovima u CG i time direktno utiče na smanjenje konkurencije sinovljevom “Akvanautu”, a njegov RCUD potom, po pravilu u saradnji ili čak konzorcijumu sa “Akvanautom”, radi na tim poslovima. Najeklatantniji primjeri: čišćenje akvatorijuma i podvodni radovi u Porto Montenegru, čišćenje podmorja luke Kotor, čišćenje podmorja za Azmont-Portonovi.....

Sarađivalo se, zvanično ili ne, i na projektu sanacije kanalizacionog ispusta Trašte 2008. kada je motorna barkasa “Explorer“, u vlasništvu državnog RCUD-a, teglila polietilenski cjevovod promjera 600 mm prije njegovog polaganja na dno. O tome postoje i foto dokazi na sajtu samog “Akvanauta“.

Da je nešto “malo mutno“ u tome gdje prestaje KPI “Aquanaut“, a gdje počinje privredno društvo “Aquanaut“ za koje Mijajlović tvrdi da nemaju veze jedan sa drugim (osim što im je on oboma direktor) pokazuje i dokument koji prilažem. To je dokaz da je KPI “Aquanaut“ (dakle sportski klub, tada na istoj adresi kao i Veselinov državni RCUD, u Bijeloj) 2005-2007. izvodio naučno-istraživačke radove na izvorištu Bolje sestre za potrebe JP „Regionalni vodovod“ Budva.

Kako je moguće da ovaj komercijalni posao izvodi klub koji nije privredno društvo već, kako to sam Danilo reče u dopisu Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom iz 2003. godine, subjekat koji je registrovan kao „ustanova u državnoj svojini - podgrupa amaterski sport“!

Malo li je?

Bonus video: