Danilovgrad: Parcele za groblje kupljenje od odbornika DPS-a za 120.000

Osim Odluke Skupštine Danilovgrada o PUP-u, kompletan preostali posao realizovan je u jeku predizborne kampanje
91 pregleda 0 komentar(a)
Danilovgrad parcela groblje, Foto: Google map
Danilovgrad parcela groblje, Foto: Google map
Ažurirano: 07.10.2014. 19:20h

Novo gradsko groblje u Danilovgradu gradiće se na parceli koja je bila u vlasništvu odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) Veselina Mitrovića u Veljem Polju, koji će, na ime oštete dobiti 120.000 eura.

Njegove tri parcele, ukupne površine 14.721 kvadratni metara eksproprisane su na zahtjev direktora JP Komunalno Zdravka Simovića, bez prethodne procjene vrijednosti.

Čitav posao odradio je načelnik danilovgradske Područne jednice Uprave za nekretnine Dragan Džaković. Osim Odluke Skupštine opštine Danilovgrad o donošenju Prostorno urbanističkog plana, kompletan preostali posao realizovan je u jeku predizborne kampanje.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz Uprave za nekretnine, Džaković je, prilikom eksproprijacije parcele “progledao kroz prste” na neispunjavanje nekoliko Zakonom predviđenih stavki.

"Direktor Komunalnog je Upravi za nekretnine podnio predlog za eksproprijaciju na osnovu Odluke o donošenju PUP-a. On je u predlogu obrazlažio 'da smatra da je tim dokumentom utvrđen javni interes'. Džaković je taj predlog prihvatio, i bez procjene vrijednosti zemljišta, koju je trebalo da uradi Uprava, prihvatio njihovu nagodbu o cijeni. Osim toga, sredstva za plaćanje te parcele nijesu bila deponovana na račun JP Komunalno, već je Simonović tokom rasprave kazao da će im kredit biti odobren”, kazao je sagornik “Vijesti” koji je insistirao na anonimnosti.

Veselin Mitrović

On je kazao i da je Džaković dozvolio da se JP Komunalno upiše u katastarskim podacima kao vlasnik parcele, prije nego što su, shodno rješenju o eksproprijaciji, isplatili novac Mitroviću.

“Vijesti” su imale uvid u kompletnu dokumentaciju o eksproprijaciji parcela na kojima je PUP-om planirana izgradnja novog groblja, a koje su bile u vlasništvu Mitrovića.

Iz te dokumentacije vidi se da je Simonović mjesec pred lokalne izbore, 24. aprila, dostavio Džakoviću predlog za eksproprijaciju. Petnaestak dana kasnije, 7. maja organizovana je usmena rasprava kojoj su prisustvovali Simonović, Mitrović i Džaković kao službeno lice.

Simonović je, prema dokumentaciji, izjavio da je izgradnja novog gradskog groblja apsolutni prioritet, jer na postojećem već više od 15 godina nema nijednog praznog mjesta i da su se obraćali Opštini za određivanje lokacije novog groblja. Taj problem, pojasnio je on, riješen je donošenjem PUP-a.

"Odmah nakon toga preduzeće je predalo svu potrebnu dokumentaciju i apliciralo za kredit kod Investiciono-razvojnog fonda i u saznanju smo da će odluka o kreditu biti završena ovih dana. Na osnovu svega ovlašćen sam da sa vlasnikom nepokretnosti ponudim cijenu od 120.000 eura, koja bi se isplatila jednokratno i u roku najkasnije od 15 dana”, kazao je Simonović tokom rasprave.

Jedni neće da pričaju, drugi se ne javljaju

Načelnik danilovgradskog katastra Dragan Džaković nije želio da komentariše eksproprijaciju zemljišta namijenjenog za novo gradsko groblje.

On je, kada mu je objašnjeno zbog čega ga zovemo, negodovao, i kazao “nemoj da se to slučajno objavi”, a nakon toga da “nema komentar”.

Bez komentara bio je i bivši vlasnik parcele na kojoj je PUP-om predviđeno groblje, Veselin Mitrović. Direktor JP Komunalno Zdravko Simonović nije odgovarao na poziv novinara “Vijesti”.

Tadašnji, ali i sadašnji prvi čovjek Danilovgrada Branislav Đuranović, pod čijom je palicom i donijet PUP i urađena eskproprijacija nije odgovorio na pitanja “Vijesti” poslata elektronskom poštom, niti je odgovarao na poziv novinara “Vijesti”.

Đuranovića smo, između ostalog pitali da li je upoznat sa eksproprijacijom zemljišta i da li je ona urađena zakonito.

Bonus video: