Danilovgrađani protiv kolektora: Za dva dana 1.001 potpis

Mjesto na kom je lokalna vlast planirala izgradnju kolektora jedno je od gradskih kupališta, a na samo par metara godinama treniraju mlađe selekcije danilovgradskih fudbalera
2819 pregleda 2 komentar(a)
Kupanje u Zeti: Plaža Gaz, Foto: Jelena Jovanović
Kupanje u Zeti: Plaža Gaz, Foto: Jelena Jovanović

Peticiju kojom se traži odustajanje od izgradnje kolektora u centru Danilovgrada za dva dana potpisao je 1.001 Danilovgrađanin.

Tu informaciju sa članovima grupe "Stop kolektoru u centru grada" podijelio je jedan od pokretača peticije, Boban Perović.

Grupa građana Danilovgrada okupljena iza inicijative "Stop kolektoru u centru grada" prije 48 sati počela je prikupljanje potpisa za peticiju, kojom traže da se odustane od izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji u Landži, jer su prve kuće udaljene svega 200 metara od mjesta na kom je planirano postavljanje tog postrojenja.

Javna rasprava održana prošle sedmice u velikoj sali zgrade Opštine Danilovgrad protekla je burno - građani iz više naselja tražili su da se za kolektor pronađe nova lokacija, poručujući da neće dozvoliti da se to postrojenje gradi u Landži.

Mjesto na kom je lokalna vlast planirala izgradnju kolektora jedno je od gradskih kupališta, a na samo par metara godinama treniraju mlađe selekcije danilovgradskih fudbalera.

Zeta, kupanje
Kupači na Zeti(Foto: Jelena Jovanović)

Gostujući na lokalnom radiju biolog Vuk Iković, koji je i jedan od autora studije zaštite rijeke Zete, danas je rekao da se prostor na kom je planirana izgradnja kolektora može bolje iskoristiti.

"Planirana lokacija se može mnogo bolje iskoristti kao izletište, gradski park, prostor za sport i rekreaciju i za obrazovne svrhe.

To je dio grada koji može da nadomjesti dosta manjkavosti nastale urbanizacijom i nedostatkom zelene infratsrukture Danilovgrada. Ako hoćemo jedan prostor da najbolje iskoristimo onda njegov prvi i glavni korisnik treba da bude lokalno stanovništvo jer oni najbolje poznaju tu lokaciju", rekao je Iković.

Taj službenik na poslovima zaštite životne sredine u Opštini Danilovgrad kazao je i da se planirano postrojenje nalazi u III zoni zaštite i da radovi ne smiju negativno uticati na II Zonu zaštite, pejzažni identitet prostora kao ni na stanovništvo koje živi u okolini.

Istakao je da je elaboratom, koji je na javnoj raspravi, potrebno ukazati na bolje lokacije i obrazložiti ih kako bi se sve uzelo u razmatranje. "Dovedeni smo u situaciju da biramo izemđu Landže i Veljeg dna, a ni jedna ni druga lokacija nijesu pogodne za rad sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Da bi se kolektor i prečšćavač izgradili na bilo kojoj lokaciji potrebno je čuti ljude od struke, ispoštovati segmente zaštite životne sredine kao i mišljenje lokalnog stanovništva. Zato i postoje javne rasprave...

Životnjski svijet bi definitivno u fazi izrade postrojenja napustio stanište a po njegovoj izgradnji i smirivanju situacije djelimično vratio na stanište. Ipak desio bi se trajni gubitak prirodne ravnoteže jer bi se promijenilo korišćenje prostora", ocijenio je Iković gostujući na Radiju Danilovgrad.

Bonus video: