Danilović: Baciti naoružanje u vatru nije naša tradicija, ali mislim da radimo dobru stvar

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kakazao je vjeruje da je Crna Gora bezbjednija za onoliko komada oružja koliko je u Institutu uništeno
153 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2016. 18:44h

Povodom 9. jula, Međunarodnog dana uništavanja oružja, Ministarstvo unutrašnih poslova (MUP) uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi) u nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju uništilo je 1.140 komada oružja i 214 djelova za oružje.

Događaj je podžala i Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS), kao i NVO Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Najveći dio uništenog oružja, 800 komada, prikupljen je u sklopu akcije "Poštuj život, vrati oružje".

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kazao je da iako nam tradicija u pomenutoj akciji nije saveznik, da vjeruje da je Crna Gora bezbjednija za onoliko komada oružja koliko je u Institutu uništeno.

"Imati oružje u Crnoj Gori je pitanje časti, a istovremeno smo svjedoci da se svakog dana u obračunima koristi upravo takvo oružje. Nažalost, možda ima i dovoljno zabrinjavajući broj slučajeva da se koristi i legalno stečeno oružje. Ovo je jedan proces gdje ne smijemo stati i koji treba da garantuje bezbjedno društvo u budućnosti", kazao je Danilović i izrazio nadu da je pred nama vrijeme u kome oružje nećemo koristiti za ono što se koristilo u prošlosti.

"Region Balkana je u decenijama iza bio vjerovatno područje sa najvećim brojem komada nelegalnog oružja poslije Drugog svjetsog rata, ikad i igdje. Raspadom one velike države raspao se i bezbjednosni sistem. Posledice imamo i u Crnoj Gori, a slično je i u regionu", kazao je ministar.

Prema njegovim riječima dobro je što je akcija uništvanja oružja sprovedena u jeku turističke sezone jer na taj način šaljemo poruku da smo demilitarizovano ili društvo koje se uspješno demilitarizuje.

"Gotovo da je neobično ovo vidjeti. Da je ovo vrijeme od prije 20 ili 30 godina vjerujem da bi svako od nas bio optužen za svetogrđe. Baciti naoružanje u vatru nije naša tradicija. Ali, iako nije mislim da radimo dobru stvar", poručio je Danilović.

Fiona Mekluni, stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, podsjetila je da su Međunarodni dan obilježavanja uništavanja oružja inicirale UN sa ciljem da nas taj dan treba posjeti da prisustvo lakog i malokalibarskog oružja još uvijek predstavlja veliku prijetnju po bezbjednost.

"Problem oružanog nasilja pogađa i ovaj region koji se često smatra izvorom lakog i malokalibarskog naoružanja. Vatreno oružje se može lako prokrijumčariti preko granice zahvaljujući čemu porast količine lakog i malokalibarskog oružja predstavlja regionalni problem i tako treba i pristupiti njegovom rješavanju", kazala je Mekluni.

Prema njenim riječima nacionalna i regionalna saradnja ne bi bila tako dinamična i plodonosna da nije političke i finansijske podrške koju pruža EU, prije svega kroz projekat razoružanja i kontrole lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, a tako će biti i ubuduće, sa krajnjim ciljem da region bude bezbjedniji.

Dan Redford, zamjenik šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, kazao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova napravilo veliki korak sa izradom renovirane Nacionalne strageije i plana akcije za uništenje i kontrolu lakog oružja i municije, kao i da je kampanja "Poštuj život, vrati oružje" dala očigledne rezultate.

On je čestitao građanima Crne Gore što su vraćanjem oružja na najbolji mogući način odgovorili na pomenutu kampanju i apelovao na njih da nastave sa predajom ilegalnog lakog oružja jer na taj način daju doprinos kako ličnoj tako i kolektivnoj bezbjednosti.

Dragan Koprivica, direktor CDT-a, nije krio zadovoljstvo što je pomenuta kampanja dala tako pozitivne rezultate i pozvao državne organe i međunarodnu zajednicu da se vrlo odlučno i sa nesmanjenim intezitezom nastave boriti sa ovim problemom.

Akciji uništavanja oružja prisustvovao je i šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič.

Galerija

Bonus video: