Danilović: Neustavno proširivanje nadležnosti predsjedniku države

Vlada, kako je ocijenio poslanik, nastavlja sa predlozima zakona kojima se "tiho narušava uspostavljeni ustavno-pravni poredak države"
1520 pregleda 0 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Predlozima izmjena i dopuna Zakona o odbrani se na mala vrata uvode značajne obaveze punoljetnim građanima i neustavno proširuju nadležnosti predsjedniku države, kazao je poslanik Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore.

Vlada, kako je kazao, nakon predloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti "koji ima drakonske i revolucionarne elemente", nastavlja sa predlozima zakona kojima se "tiho narušava uspostavljeni ustavno-pravni poredak države."

Bošković: Vojni obveznici moći će da se angažuju i u miru >>>

Danilović je poručio da je vrijeme za "javnu akciju i uzbunu" jer se, kako navodi, "iz nekih kancelarijskih ćoškova Vlade 'na kvarno' unose navodno nužni i podrazumijevani noviteti u dosadašnje zakonske tekstove, a kojima se unosi nemir i ozbiljna nervoza među građane".

"Članom 14. Predloga Zakona o izmjenama Zakona o odbrani između ostalog se predviđa; 'Predsjednik Crne Gore, na predlog ministra, donosi odluku o upotrebi vojnih vazduhoplova i protivvazduhoplovnih sredstava članica Sjevernoatlantskog saveza u vazdušnom prostoru Crne Gore protiv civilnih vazduhoplova koji se koriste kao oružje za izvršenje terorističkog napada i vojnih vazduhoplova koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost Crne Gore', navodi Danilović, te se, kako je rekao, postavlja pitanje - na osnovu koje ustavne nadležnosti predsjednik države na to može imati pravo.

"Odgovor je: niti može niti postoji utemeljenje u Ustavu! Predlagač, međutim, pošto-poto hoće da učini važnijom i ključnom, čak, instituciju Predsjednika koja je po našem Ustavu skoro protokolarna. Predsjednik nije vrhovni komadant niti će biti. U članu 95. Ustava, stav 2., piše da Predsjednik komanduje Vojskom u skladu sa odlukama Savjeta za odbranu. Dakle, ministar može predložiti Savjetu za odbranu, a savjet može i mora donijeti odluku, na osnovu koje eventualno može postupati Predsjednik ali samo kada je u pitanju naša Vojska, a ne i "partnerske vojske" ili vojske bilo kojih saveza pa i NATO-a", navodi Danilović.

Podrazumijeva se, dodaje on, da se ovim predlogom izmjena Zakona "hoće dati na važnosti Đukanoviću iako bi u praksi bilo suštinski drugačije - niti bi se čekalo njegovo odobrenje za rušenje aviona i dejstvo sistema za protivazdušnu odbranu, niti bi bilo obustavljeno da on ne odobri."

Nevjerovatna je, kako je rekao, i inovativnost u predlaganju rješenja da rezervni sastav Vojske može biti angažovan u gotovo svim situacijama kada to procijeni nadležni:

"Izgovor je da je to neophodno u vanrednim prilikama izazvanim prirodnim ili vještačkim nepogodama ali preciznim čitanjem zaključujemo da je to "bilo kad". Pitanja su, međutim; koji je to sastav; koje su to granične okolnosti; zašto ako nije uvedeno vanredno stanje; je li to drugo ime za prinudni rad kada zakažu oni koje plaćamo da brinu o tome; je li to obećani demilitarizovani raj za nas od trenutka kada postanemo članica NATO; ko će obeštetiti poslodavce; gdje i kada će se obučavati rezervni sastav; važe li činovi koje su pojedinci stekli u JNA i VJ kao što su važili redovnom sastavu Vojske nakon 2006; i na kraju: recite gospodo iz Vlade mladim ljudima kada ćete, a to je očigledno, ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka? Pretpostavljamo nakon sledećih izbora, ali, ipak, saopštite?"

Ozbiljan rezervni sastav, kako je rekao Danilović, podrazumijeva velike i ozbiljne investicije, prethodno vojničko znanje, osnovne i specijalizovane obuke po vesovima, funkcionalne kasarne i poligone i prije svega ljubav prema vojsci i povjerenje u komandni kadar

"Već petnaestak godina nije obučen ni jedan mladić da rukuje vatrenim oružjem, a to su vojnički i životno najpoželjnije generacije između 20 i 35 godine života, ali to ne znači da ne mogu nositi džakove sa pijeskom? Vaša namjera nam je jasna jer je providna. Davno, u Jugoslaviji uspostavljeni sistem rezervnog sastava Vojske aktuelna vlast je prvo razorila do temelja, a sada se prisjetila da ga oživi. Za tako nesto, međutim, trebaju godine mukotrpnog rada i povjerenja, a ne izigravanje sistema koji ne postoji ni u tragovima. Bićete orginalni ako predložite da rezervisti imaju obavezu i da ratuju na tuđim teritorijama pokrene li koja od članica NATO čuveni član 5. Ozbiljan rezevni sastav podrazumijeva velike i ozbiljne investicije, podrazumijeva prethodno vojničko znanje, osnovne i specijalizovane obuke po vesovima, funkcionalne kasarne i poligone i prije svega ljubav prema vojsci i povjerenje u komandni kadar. Da ste i djelićem ulagali u sačuvanje tradicionalnih vojnih vrijednosti i objekata, koliko ste u špijunsku opremu i praćenje političkih neistomišljenika danas bismo govorili o našoj vojsci sa ponosom. Prije nego stignete do rezervista uzdignite na nivo pohvale inženjerske jedinice Vojske i cijeli sistem za vanredne situacije koji je godinama u vanrednom stanju", zaključio je Danilović.

Bonus video: