Darežljivi Brajušković daje neočekivano visoke otpremnine

"Ne znam od kuda ćemo naći pare, ali ćemo ih sigurno vrlo brzo naći. U to budite ubijeđeni”, samouvjereno je poručio Brajušković zaposlenima
99 pregleda 0 komentar(a)
Darko Brajušković, Foto: Arhiva Vijesti
Darko Brajušković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.11.2011. 18:51h

Sa današnjeg zbora radnika lokalne uprave, koji je sazvalo sindikalno rukovodstvo povodom odluke o visini otpremnina lokalnih službenika i namještenika, koju je prije nekoliko dana potpisao predsjednik Opštine Darko Brajušković, malo ko je otišao nezadovoljan. Tek četvrtina od preko 300 zaposlenih u kolašinskoj Opštini bila je zainteresovana da čuje pojašnjenja tog akta od Brajuškovića. Oni koji su imali primjedbe žalili su se na neravnopravan odnos s kolegama pred penzijom.

Zadovoljstvo radnika lokalne uprave uslovima pod kojima će ići kući prekobrojni u Opštini i ne čudi, s obzirom na to da je Brajušković, prema mišljenju mnogih bio darežljiviji, a svakako je donošenjem odluke visoko nadmašio ono što zakon propisuje kao minimum u sličnim situacijama.

Prema tom aktu, svima zaposlenima na neodređeno vrijeme, koji se prijave za sporazuman raskid radnog odnosa biće isplaćene otpremnine u visini od 12 bruto zarada i fiksni iznos od 2.000 eura.

Za lokalne namještenike i službenike kojima do ostvarivanja prava na penziju nedostaje do dvije, odnosno do pet godina, biće dodat i iznos od tri, odnosno šest bruto zarada.

Uz to, prema odluci Brajuškovića, zaposlenima na neodređeno vrijeme, koji se prijave za sporazuman raskid radnog odnosa, biće isplaćen i iznos od 50 eura za svaku godinu radnog staža.

"Izuzetno povoljno za radnike"

Brajušković je odlukom obećao i isplatu otpremnina najkasnije za 30 dana od kada se zaključi sporazum.

“Mislim da je to za radnike izuzetno povoljna odluka. Do sada se prijavilo nešto više od 60 radnika, ali mislim da je najmanje 100 višak. Ne znam od kuda ćemo naći pare, ali ćemo ih sigurno vrlo brzo naći. U to budite ubijeđeni”, samouvjereno je poručio Brajušković zaposlenima, koje je prije mjesec na sličnom skupu sa mnogo manje poleta obavijestio i o tome da lokalna uprava duguje oko 10 miliona eura.

Prosječna plata u lokalnoj upravi je 850 eura, za one sa visokom, odnosno 707 eura za one sa višom stručnom spremom. Zarada onih sa srednjom školom je oko 513 eura, dok su prosječne plate zaposlenih koji imaju samo osnovnu školu 385 eura.

Jednostavnom računicom lako se dolazi do toga da, prema njegovoj odluci, zaposleni u lokalnoj upravi, koji je, na primjer, počeo da radi prije dvije godine i koji ima srednju stručnu spremu dobiće kao otpremninu više od 8.000 eura, a oni sa završenim fakultetom i preko 12.000 eura.

Prema nezvaničnim informacijama, koje je prije nekoliko mjeseci na neki način za “Vijesti” potvrdio i predsjednik SO Mile Šuković, bilo je mnogo onih koji su u Opštini počeli da rade pred referendum ili pred prošle lokalne izbore. Navodno, među njima je mnogo onih kojima je jedini motiv takvog nalaženja posla bilo upravo to što su računali na otpremnine.

“Besmisleno je ne priznati da smo tokom proteklih političkih procesa, a naročito, tokom kampanja za rješavanje državnog statusa svi zapošljavali više nego što treba i u državnim institucijama i u lokalnim upravama. Jasno je da je došlo vrijeme kada moramo odraditi i nepopularnu mjeru otpuštanja radnika”, rekao je tada Šuković.

Radnici nijesu za „dalje korake”

Današnji zbor lokalne uprave pokazao je da su uzaludne nade sindikalnog rukovodstva da će pokrenuti zaposlene na protest, oko zahtjeva, koji su definisani prije nego što je četvoro sindikalca u julu nekoliko dana štrajkovalo glađu, a koji još nijesu ispunjeni. Predsjednik Izvršnog odbora sindikata Ljubo Milikić, juče je podsjetio kolege da obaveze poslodavaca preuzete Protokolom, nijesu još izvršene.

"“Posao na izradi sistematizacije kasni iz nama nepoznatih razloga. Nijesu ispunjeni ni naši legitimni egzistencijalni zahtjevi, pa moramo konstatovati da nas je izdalo strpljenje i da se sada moramo dogovoriti o daljim koracima”, rekao je Milikić.

Njegove riječi ostale su bez efekta, radnici lokalne uprave, očigledno mnogo su strpljiviji nego njihovo sindikalno rukovodstvo, pa nijesu bili raspoloženi da juče prave „dalje korake“. Nakon nekoliko pitanja oko Odluke o otpremninama, zbor radnika je završen, bez odgovora na poziv čelnika sindikata.

Svi plaćamo izborne kampanje DPS

Brajušković je za “Vijesti” kazao da će svi, bez obzira na to kada su počeli da rade, ukoliko su zaposleni na neodređeno vrijeme, dobiti otpremnine po istim kriterijumima. To je prema mišljenju kolašinske opozicije potpuna nepravda.

"Zašto su ih zapošljavali kada su višak i znači li to da svi građani treba da plaćaju račune izborne kampanje DPS-a i Grupe građana. Nejasno je otkuda Opština sada ima da plati 10.000 eura nekome ko je zaposlen prije dvije godine i za to vrijeme primao platu, koju, čast izuzecima, najčešće nije zaradio.

Ista Opština koja nema novca za najbolje đake i studente, nema za pozorište, nema za naše umjetnike, nema za sportiste, čijim se uspjesima licemjerno ponosi, iako ne radi ništa da im pomogne, sada zadužuje buduće generacije, kako bi novcem svih građana platila dugove svoje izborne kampanje”, rekao je odbornik SDP-a Bojan Zeković.

Bonus video: