Darić: Nadležni da ispitaju sve navode o nestanku nasljeđa iz Narodnog muzeja

"Veličina jedne države se ne svodi samo na broj stanovnika ili BDP, nego i na istorijsko i kulturno nasljeđe kojim je ta zajednica doprinijela evropskoj i svetskoj kulturi", poručio je član OO SDP Cetinje
494 pregleda 0 komentar(a)
Darić, Foto: SDP
Darić, Foto: SDP

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Cetinje pozvao je nadležne državne insitucije da u najkraćem mogućem roku ispitaju sve navode o nestanku vrijednog muzejskog nasljeđa iz Narodnog muzeja Crne Gore.

"Podaci koje je uvaženi Saša Berkuljan prvi iznio i na valjan način dokumentavao, pokazaju da su se u dužem vremenskog periodu iz Narodnog muzeja iznosili i otuđivali vrijedni eksponati, slike, fotografije, dokumenta ali i desetine predmeta sa značajnim istorijskim značajem", saopštio je član OO SDP Cetinje Milutin Daka Darić.

Darić je istakao da je nebriga o vlastitom istorijskom nasljeđu neprihvatljivo jer je ono najbitnija osnova za izgradnju kulturnog i državnog identiteta.

"Veličina jedne države se ne svodi samo na broj stanovnika ili BDP, nego i na istorijsko i kulturno nasljeđe kojim je ta zajednica doprinijela evropskoj i svetskoj kulturi.

Hiljadugodišnje trajanje Crne Gore, četiri kraljevske dinastije, državna tradicija i bogato kulturno nasljeđe nas svrstavaju u grupu zemalja koje suštinski pokazuju da imaju duboku istorijsku ukorijenjenost", saopštio je Darić.

On u zaključku kaže da je neophodno da državni organi što prije izađu sa informacijama o ovom pitanju kako bi se utvrdila personalna odgovornost i skinuo "nepotrebni medijski teret sa zaposlenih u Narodnom muzeju", jer su, dodaje, u SDP-u ubijeđeni da ogromna većina zaposlenih obavlja posao na valjan, častan i odgovoran način.

Bonus video: