Darmanović: Crna Gora snažno posvećena pitanju rodne ravnopravnosti

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je rekao da Crna Gora intenzivno radi na primjeni akcionog plana za Rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost
216 pregleda 0 komentar(a)
Hačinson i Darmanović, Foto: MVP
Hačinson i Darmanović, Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je Crna Gora kao NATO članica snažno posvećena politikama Alijanse među njima i pitanju rodne ravnopravnosti.

Darmanović je danas primio specijalnu predstavnicu NATO-a za žene, mir i bezbjednost Kler Hatčinson, koja boravi u Crnoj Gori povodom učešća na 12. Ljetnjoj školi "Gavro Vuković".

"Ministar Darmanović je kazao da je Crna Gora kao saveznica NATO-a snažno posvećena politikama Alijanse među kojima je i pitanje rodne ravnopravnosti", navodi se u saopštenju.

"Ponosni smo na činjenicu što je majorica Vojske Crne Gore Sanja Pejović upućena u julu 2018. na mjesto savjetnice za rodna pitanja Vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu u SHAPE" istakao je Darmanović.

On je rekao da Crna Gora intenzivno radi na primjeni akcionog plana za Rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – Žene, mir i bezbjednost.

"Specijalna predstavnica NATO-a Hatčinson pohvalila je doprinos Crne Gore politici rodne ravnopravnosti, pri čemu je istakla da naša država ima značajan broj žena u sektoru odbrane. Na toj liniji, kazala je da je Crna Gora primjer dobre prakse koji treba iskoristiti u daljoj promociji kvalifikovanih žena na važnim pozicijama unutar NATO-a", navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora je istaknut značaj daljeg snaženja saradnje i razmjene iskustava u cilju većeg prisustva žena u strukturama Alijanse,.

Bonus video: