Darmanović u Parizu: Ministri razgovarali o suzbijanju ilegalne trgovine oružjem - Vijesti.me
SALW INICIJATIVA

Darmanović u Parizu: Ministri razgovarali o suzbijanju ilegalne trgovine oružjem

Darmanović je kazao da je Crna Gora, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima i ciljevima, u potpunosti posvećena očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma te spriječavanju širenja lakog i malokalibarskog naoružanja

Darmanović u Parizu
Darmanović u Parizu (Foto: MVP)

Ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, učestvovao je danas u Parizu na sastanku na visokom nivou u okviru francusko-njemačke inicijative za suzbijanje ilegalne trgovine malim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu (SALW).

Domaćini sastanka, na kojem su razmatreni rezultati ostvareni u ovoj oblasti kao i dinamika sprovođenja "Mape puta" usvojene na londonskom Samitu zemalja Zapadnog Balkana, bili su šefovi diplomatija Francuske i Njemačke Žan-Iv Le Drijan i Heiko Mas.

Darmanović je kazao da je Crna Gora, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim prioritetima i ciljevima, u potpunosti posvećena očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma te spriječavanju širenja lakog i malokalibarskog naoružanja, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Sve naše dosadašnje aktivnosti potvrda su spremnosti Crne Gore da aktivno doprinosi regionalnim i međunarodnim naporima u ovom domenu", kazao je Darmanović, podsjećajući da je prvi sastanak u ovom radnom okviru organizovan upravo u Crnoj Gori, uz podršku Ministarstva unutrašnjih i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Šef crnogorske diplomatije je ocijenio da nekontrolisana dostupnost i nedozvoljena trgovina ovim oružjem predstavljaju ozbiljnu prijetnju globalnom miru i sigurnosti, kao i procesima pomirenja u konfliktim područjima te zajedničkim naporima međunarodne zajednice u postizanju trajnog mira i održivog razvoja.

"Zato ulaganje u efikasniju politiku upravljanja malim i lakim naoružanjem istovremeno predstavlja ulaganje u prevenciju sukoba i suzbijanje terorizma, organizovanog kriminala ali i zaštite ljudskih prava i sloboda" kazao je ministar Darmanović.

Podsjetio je i na brojne projekte koje je Crna Gora realizovala u saradnji sa međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a u cilju eliminisanja postojećih viškova naoružanja i municije na svojoj teritoriji, te kazao da su nadležne institucije Crne Gore spremne da, u saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima, daju svoj doprinos odlučnom i zajedničkom odgovoru na sve izazove u ovoj oblasti.