Davidović bi da rekonstruiše "Admiral"

Aktuelnim planskim dokumentima na parceli gdje se nalazi „Admiral“ ucrtana višespratna građevina i riječ je o mješovitoj zoni
12588 pregleda 11 komentar(a)
Hotel Admiral Budva, Foto: Vuk Lajović
Hotel Admiral Budva, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Admiral Montenegro” nikšićkog biznismena Miodraga Dake Davidovića predala je Ministarsvu održivog razvoja i turizma zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova za rekonstrukciju hotela „ Admiral“ na glavnom gradskom bulevaru u srcu Budve.

„Admiral Montenegro“, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata osnovala je nikšićka kompanija „Neksan“, koja je u vlasništvu Davidovića.

Davidovićev „Neksan“ je prije tri i po godine kupio tu budvansku firmu, a sa njom i „Admiral“ od ruske “Metropola grupe” za šta je, kako se tada nezvanično pominjalo, platio 1,8 miliona eura. Hotel je ranijih sezona radio, ali je od nekada najluksuznijeg budvanskog hotela, potpuno izgubio sjaj koji je imao. Uprava „Admirala“ je prije pola godine otvorila klub u prizemlju, koji i dalje radi, dok se u ostatku hotela izvode pripremni radovi na rekonstrukciji - uklonjeni su prozori, inventar, tako da je ostao samo kostur dvoetažnog hotela.

Davidović, koji se već nekoliko godina nalazi u Beogradu, je ranije za „Vijesti“ kazao da namjerava da rekonstruiše „Admiral“ koji će ostati hotel, ali da mu je potrebna sveobuhvatna promjena jer je u lošem stanju.

Aktuelnim planskim dokumentima na parceli gdje se nalazi „Admiral“ ucrtana višespratna građevina i riječ je o mješovitoj zoni.

Miodrag Daka Davidović

Tik uz “Admiral”, Davidović je prije sedam godina izgradio stambenu zgradu, tako da se njegova parcela graniči sa „Admiralom“ odnosno dijeli ih pješačka staza.

Podsjećamo, ruska “Metropola grupa” prije deceniju kupila je poznatu beogradsku agenciju „Putnik“ za čak 40 miliona eura. Ubrzo su se Rusi odlučili da svoj biznis prošire i na Crnu Goru.

Tada „Metropol grupa“ kupuje od beogradskog biznismena i nekadašnjeg visokog funkcionera JUL-a Nenada Đorđevića hotel „Admiral“, koji je tada bio u dobrom stanju.

To se dešava u vrijeme kada Đorđević rasprodaje svoju imovinu u Crnoj Gori. Nakon što je srpskom biznismenu Stanku Subotiću Canetu prodao tri hektara zemlje na ostrvu Sveti Nikola za 20 miliona eura, Đorđević prodaje i zgradu Jugoslovenskog rječnog brodarstva na Slovenskoj obali, a na kraju i hotel „Admiral“. Subotić je prije dvije godine preprodao atraktivni zemljišni kompleks na ostrvu za 24 miliona naturalizovanom, a ujedno i najbogatijem Crnogorcu, odbjeglom tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri.

Ipak, svih prethodnih godina, od kada su ga krajem novembra 2007. kupili, Rusi praktično ništa nijesu uložili u rekonstrukciju, čime je „Admiral“ izgubio na ekskluzivnosti.

Od nekada prestižnog hotela, koji je bio za klijentelu sa dubokim džepom i jedini se ponosio sa prestižnih pet zvjezdica, Admiral je „spao“ na samo tri zvjezdice i nije u reprezentativnom izdanju.

Bonus video: