Davidović: Tajkuni ne mare za ekološki zločin

"Vode su opšte dobro, ali je više nego očigledno da to pripada privilegovanim pojedincima koji su kadri da s prirodnim resursima rade šta im padne na pamet", pričaju mještani sela ispod Komova...
257 pregleda 4 komentar(a)
Šekularska rijeka, Foto: Tufik Softić
Šekularska rijeka, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 29.01.2017. 20:09h

Biljni i životinjski svijet u rijekama na sjeveru Crne Gore na kojima su napravljene male elektrane, potpuno je uništen u danima velikih mrazeva i izrazito niskih vodostaja.

Nizvodno od elektrana, gdje je pokupljena sva voda, korita rijeka su suva.

"Pogledajte Šekularsku rijeku. Nizvodno od elektrane korito nekadašnje planinske ljepotice potpuno je suvo i to nikoga ne interesuje", kaže predsjednik Mjesne zajednice Šekular Vesko Davidović.

U ovom selu od početka izgradnje malih elektrana ukazivali su da lokalno stanovništvo nema koristi od tog posla, i bezuspješno se bunili i skretali pažnju javnosti.

"Tajkunima niko nije stao na kraj. Oni nikoga ne pitaju nizašta. Koliko god se mi bunili, oni samo tjeraju dalje", kaže Davidović.

Upravo zbog ovakve situacije u susjedstvu, mještani potkomovskih sela u andrijevičkoj opštini oštro su se suprotstavili izgradnji mini-hidroelektrana na vodotocima, koji pripadaju slivu rijeke Zlorečice.

Poručili su da bi izgradnja elektrana, pored oštećenja postojeće infrastrukture, u potpunosti narušila prirodni ambijent na prostoru Konjuške župe.

Kazali su i da bi remećenje korita Kutske i Mojanske rijeke predstavljalo ekološki zločin.

"Kutska i Mojanska rijeka sa svojom okolinom predstavljaju pravi prirodni biser. Zato se mi protivimo izgradnji elektrana, jer se na taj način remeti ne samo njihovo korito, nego i cijeli prostor koji se naslanja na njihove obale”, pričaju mještani potkomovskih sela.

Ovakva reakcija mještana uslijedila je nakon što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma nedavno preduzećima Small Hydro Power Plant Mojanska i Small Hydro Power Plant Kutska izdala građevinske dozvole za izgradnju novih malih hidroelektrana na rijekama Kutska i Mojanska.

Osnivači su, prema podacima, Hidroenergija Berane, Green Solutions Podgorica i Popović elektro sistem Podgorica.

Vlasnici i osnivači Hidroenergije Berane su biznismeni Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i Hemera Capital, dok je ovlašćeni zastupnik Oleg Obradović.

Osnivač Green Solutionsa Popović elektro sistema je Slobodan Popović.

Andrijevčani, koje se protive izgradnji, pokazuju prstom na Berane i iskustvo koje imaju mještani takozvanih Gornjih sela, odnosno sela ispod Bjelasice, kao i u Šekularu, gdje je Hidroenergija Montenegro već napravila veliki broj hidrocentrala.

Zbog toga su od državnih institucija tražili i da im se saopšti kakve će benefite imati lokalno stanovništvo od izgradnje mini-hidroelektrana na vodotocima koji pripadaju slivu Zlorečice.

"Svjesni smo da su vode opšte dobro, ali je više nego očigledno da to dobro u Crnoj Gori pripada samo privilegovanim pojedincima koji su kadri da s prirodnim resursima rade šta im padne na pamet”, zabrinuto pričaju mještani sela ispod Komova.

Oni dodaju da država donosi uredbe o korišćenju prirodnih potencijala bez ikakve konsultacije s lokalnim stanovništvom.

Reakcije ovih dana stižu iz skoro svih sportskih ribolovnih udruženja sa područja Berana, Andrijevice i Plava.

Ribolovci i čuvari prirode postavljaju pitanje šta je sa biološkim minimumom neophodnim za opstanak biljnog i životinskog svijeta o kome je toliko pričano kada su elektrane trebalo da se grade.

Suva korita i uništena flora i fauna, kako u ljetnjim tako i u ovim zimskim mjesecima, očigledno idu u prilog strahu stanovnika potkomskih sela

Kakav je to model da građani novcem pomažu biznismene?

Iz lokalnog odbora Demokratskog fronta u Andrijevici, zatražili su da se pod hitno stavi moratorijum na odluku o izgradnji minielektrana na rijekama Mojanska i Kutska, tvrdeći da se radi o projektima čijom bi se ralizacijom u potpunostu poremetila prirodna ravnoteža u potkomovskim selima.

Takođe, rekli su da smatraju da će lokalno stanovništvo imati samo štetu, a korist - tajkuni bliski centrima moći.

"Svjedoci smo da privilegovani tajkuni, zahvaljujući vladinim uredbama, na svakom koraku zavlače ruke u džepove osiromašenog naroda, naročito onog na sjeveru Crne Gore“, kazao je predsejdnik DF i odbornik u lokalnom parlamentu u Andrijevici Vesko Raketić.

On je dodao da je napravljen takav model da građani izdvajaju novac sa kojim tajkuni, uz narušavanje prirodne ravnoteže, prave minielektrane i nakon toga proizvedenu struju prodaju državi, odnosno, građanima po visokim cijenama.

Bonus video: