Dedivanović nudi milion godišnje za plažu Kamenovo

Dedivanović bi u sljedeće tri godine za zakup oba dijela plaže Kamenovo trebalo da plati 3.600.000 eura, sa plaćeni porezom
210 pregleda 43 komentar(a)
plaža Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
plaža Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.03.2016. 20:19h

Ponuda Vasa Dedivanovića prvoranigarana je na tenderu za zakup istočnog i zapadnog dijela Kamenova - Podgoričanin je ponudio 1.100.000 eura za jednogodišnji zakup te budvanske plaže.

Imajući u vidu da u tu cijenu nije uračunat i porez na dodatu vrijednost, Dedivanović bi u sljedeće tri godine za rentu trebalo da iskešira 3.600.000 eura.

To je ujedno najveća ponuda od kada Javno preduzeće Morsko dobro izdaje u zakup kuplišta od Ulcinja do Herceg Novog.

Tenderska komisija Morskog dobra pozvala je Dedivnovića da u roku od 15 dana zaključi ugovor o zakupu, sa objašnjenjem da će u suprotonom plaža biti ponuđena drugorangiranom ponuđaču.

Na javnom pozivu, za koji su 29. januara zvanično otvorene ponude, Dedivanović je za zakup 150 metara zapadnog dijela plaže Kamenovo ponudio pola miliona eura. Početna cijena bila je 26.742 eura.

Komisija je kao drugorangiranu proglasila podgoričku firmu Kamenovo beach, koja je ponudila najmanje novca - 26 .745 eura, trećerangirani je bio BIP Hotels sa ponudom od 45.000 eura, dok je četvororanigarni La Suerte davao 26.800 eura.

Kamenovo beach je bodove dobio na onovu referenci, odnosno kao bivši zakupac, pa je sa manjom novčanom ponudom uspio da prestigne ostale.

Slična situcija se dogodila i sa istočnim dijelom plaže Kamenovo, istovjetne dužine kao i zapadni. Minimalna cijena zakupa bila je 12.944 eura, a Dedivanović je za nju ponudio još više - 600.000 eura, bez uračunatog PDV.

U trci su se našle istovjetne firme, kao i za zapadni dio plže.

Drugorangirana je bila kompanija La suerte, koja je u odnosu na ostale ponudila najmanje novca, par eura više od početne cijene - 12.947 eura.

Trećerangirana je Kamenovo beach, a četvororangirana BIP Hotels.

U objavljenoj odluci nije naznačeno koliko su trećerangirani i četvororangirani ponudili.

Ponuda Budvanke Draginje Stanišić od 57.000 eura, odbijena je kao neispravna.

Komisija Morskog dobra, objavila je računicu prema kojoj su pojedine ponude sa drastično manje ponuđenog novca bile bolje rangirane od ostalih.

Kao kriterijum za izbor najpovoljnijeg ponuđača utvrđeno je da se 50 bodova odnosi na ponuđeni novčani iznos godišnje zakupnine, dok isti broj bodova “nose” reference.

Kada je riječ o referencama - 10 bodova ide onima koji su na svom kupalištu imali “Plavu zastavicu”, pet bodova ukoliko je vlasnik zemlje u zaleđu plaže, dok 35 bodova nosi odobrenje opštinske Službe za rad kupališta u prethodne četiri godine.

Zbog tuđe greške odbili ponudu Budvanke Draginje Stanišić

Budvanka Draginja Stanišić podnijela je prigovor tenderskoj komisiji, zbog odbijanja njene ponude.

Objasnila je da su ponudu odbili jer je dostavila “pogrešno” poresko uvjerenje - papir koji je tražila Vlada, odnosno Odbor direktora Morskog dobra.

Javno preduzeće napravilo je grešku u tekstu prilikom raspisivanja tendera za zakup kupališta za Budvu, Tivat, Bar i Kotor, a to se odnosilo na poresko uvjerenje.

Zbog greške u tenderu direktor Morskog dobra Mihailo Đurović podnio je ostavku.

Menadžment javne kompanije priznao je da su napravili grešku i obrazložili da je navodnom omaškom službenice došlo do različitog teksta oglasa za zakup kupališta, onog koji je usvojila Vlada i Odbor direktora, od onoga koji je objavaljen na sajtu preduzeća i dnevnoj štampi.

Razlika u dokumentu o poreskom uvjerenju izazvala je konfuziju.

Stanišićka je dostavila poresko uvjerenje koje je u originalnom oglasu tražila Vlada.

Njena ponuda odbijena je kao neispravna.

Bonus video: