Definisati smjernice za očuvanje jezika manjina

„Problem frekvencije Radija Dux riješen je pozitivno. Nadležni upravni i programski organi medija obezbjeđuju određen broj časova radi emitovanja, programske sadržaje u vezi sa životom, tradicijom i kulturom manjinskih naroda i finansiranje tih sadržaja”
58 pregleda 0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Mmp.gov.me
Suad Numanović, Foto: Mmp.gov.me
Ažurirano: 11.03.2015. 19:28h

Smjernice koje bi bile osnova za očuvanje jezičkog identiteta manjinskih naroda trebalo bi definisati strateškim planom, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović.

On je danas posjetio Hrvatsko nacionalno vijeće, gdje je razgovarao sa predsjednikom tog tijela, Zvonimirom Dekovićem o zakonskoj definiciji savjeta, njegovom finansiranju i sistemskom rješavanju manjinskih medija.

“Numanović je iznio predlog da bi trebalo strateškim planom definisati smjernice koje bi bile osnova za očuvanje jezičkog identiteta manjinskih naroda”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Numanović je objasnio da bi plan trebalo da obuhvati finansijsku podršku koja bi obezbijedila održivost manjinskih medija u cilju promovisanja kulturne baštine i jezičkog bogatstva tih naroda.

U saopštenju se navodi da su Savjeti pozicionirani kao posebne budžetske jedinice i sredstva za finansiranje rada obezbjeđuju iz budžeta države, na godišnjem nivou u iznosu od 50 hiljada EUR po savjetu.

„Problem frekvencije Radija Dux riješen je pozitivno. Nadležni upravni i programski organi medija obezbjeđuju određen broj časova radi emitovanja, programske sadržaje u vezi sa životom, tradicijom i kulturom manjinskih naroda i finansiranje tih sadržaja”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Numanović i Deković su razgovarali i o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o manjinskim pravima i slobodama kojim su predviđene izmjene u funkcionisanju Fonda.

„U cilju eliminisanja svakog potencijalnog sukoba interesa, nacrt Zakona predviđa da Upravni odbor smanji broj predstavnika sa 15 na sedam“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da bi na taj način u sastavu Upravnog odbora trebalo da se nađu dva predstavnika Skupštine, jedan predstavnik Ministarstva, jedan predstavnik Univerziteta Crne Gore, jedan član koji predstavlja savjete manjina, jedan nezavisni ekspert koji se bavi ljudskim i manjinskim pravima i jedan predstavnik medija.

”Deković je izrazio spremnost hrvatske zajednice da dijeli u potpunosti sudbinu svih građana Crne Gore i ambiciju da promocije posebnosti u smislu očuvanja kulturne baštine hrvatskog naroda”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: