Dekan Radulović nezakonito razriješen

Sud nije mogao da vrati Radulovića na mjesto dekana, jer mu je istekao mandat
357 pregleda 1 komentar(a)
Drago Radulović, Foto: Savo Prelević
Drago Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.06.2015. 14:26h

Viši sud u Bijelom Polju juče je presudio da je bivši dekan Pravnog fakulteta Drago Radulovićnezakonito razriješen dužnosti 2012. godine.

Radulović je saopštio da je preinačena odluka podgoričkog Osnovnog suda.

“U presudi se navodi da sam nezakonito razriješen funkcije, te da poništavaju odluku o mojoj smjeni koju je donio Osnovni sud iz Podgorice”.

Radulović je za “Vijesti” pojasnio da Viši sud nije mogao da donese odluku da se on vrati na mjesto dekana, jer mu je mandat istekao u avgustu 2014. godine.

“Da je ova odluka donesena prije avgusta prošle godine, oni bi mogli zahtijevati da me vrate na mjesto dekana, ali ovako to nije moguće”.

Radulović je juče kazao da će naknadno odlučiti šta će da preduzme nakon odluke Višeg suda.

Pojasnio je da je slučaj proslijeđen Višem sudu u Bijelom Polju, jer u Podgorici u sudstvu radi njegova supruga, pa “je radi objektivnosti bilo bolje proslijediti slučaj”.

Radulović je smijenjen u oktobru 2012. godine zbog, kako je tada navedeno u Odluci Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, “nepoštovanja i ignorisanja odluka tog univerzitetskog tijela da dostavi finansijski i izvještaje o stanju nastavničkog i saradničkog kadra na fakultetu, te o svim primanjima zaposlenih”.

On tada nije imao pravo žalbe organima UCG, već samo sudovima. Radulović je za dekana Pravnog fakulteta izabran nakon smjene Ranka Mujovića.

CGO pozdravlja presudu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravlja presudu Višeg suda u Bijelom Polju kojom je taj sud poništio Odluku Upravnog odbora (UO) Univerziteta Crne Gore (UCG) o razriješenju dužnosti tadašnjeg dekana Pravnog fakulteta Draga Radulovića.

"CGO je, još u oktobru 2012. naveo u svom reagovanju da je odluka UO UCG o razriješenju prof. dr Draga Radulovića donešena nezakonito i nestatutarno. Na žalost, ova štetna odluka UO UCG na čijem je čelu i tada bio i sad je Duško Bjelica nije jedina koja neće moći izdržati bilo koju ozbiljnu provjeru nadležnih organa. Na primjer, UO je nezakonito povlačio novac pojedinih fakultetskih jedinica koje su imale najveći priliv sredstava od školarina na račun UCG i to do čak 45%umjesto Statutom dozvoljenih 20% sredstava. Ovo je zabilježeno u proteklih nekoliko godina, a najveći intezitet bio je u školskoj 2012/2013 i 2013/2014.

Dalje, u predmetu U-II broj 68/12, Ustavni sud je donio rješenje kojim se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o postupku za utvrđivanje privremenih mjera za upravljanje i obezbjeđenje funkcionisanja Univerziteta Crne Gore (Bilten UCG, br. 291/12), koji je donio UO UCG. Po tom Pravilniku UO je 2012. uvedena prinudna uprava na Pravnom fakultetu, čije će pravne posljedice i radnje najvjerovatnije nakon odluke Ustavnom suda biti pravno ništavne.

Takođe u periodu od 2012. do kraja 2014. velikom broju saradnika u nastavi je prestao radni odnos na UCG. Razlog za to je pogrešna primjena materijalnog prava u njihovom otpuštanju jer su oni tada otkaz ugovora o radu dobili shodno odredbama Statuta UCG, a ne shodno odredbama Zakona o radu. Nezakonitost je nastupila u momentu kada je Statut UCG “postao” pravni akt veće pravne snage od Zakona o radu, jer tada Zakon o visokom obrazovanju nije propisivao odredbe izbora u akademska zvanja već Statut UCG", navodi se u saopštenju CGO.

CGO smatra da oni koji su kreirali tadašnje nezakonite odluke UO i oni koji su glasali za njih nijesu treba da za to podnesu odgovornost i inada se da će nova rektorka UCG pokrenuti te procedure interno i istrajati u tome kao što je to slučaj sa duplim i nedozvoljenim radnim odnosima zapošljenih na UCG.

Bonus video: