Deković sakrio "Jugo", provjeravaju ostala primanja

Protiv Dekovića je u toku i postupak provjere prihoda koje je prijavio Komisiji, zbog sumnje da nije evidentirao kompletan iznos novca koji dobija na raznim funkcijama što ih pokriva
101 pregleda 4 komentar(a)
Zvonimir Deković, Foto: Luka Zeković
Zvonimir Deković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.12.2014. 13:51h

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Crne Gore i član predsjedništva HGI Zvonimir Deković prekršio je Zakon o spriječavanju sukoba interesa jer Komisiji za spriječavanje sukoba interesa nije prijavio svu imovinu.

Protiv Dekovića je u toku i postupak provjere prihoda koje je prijavio Komisiji, zbog sumnje da nije evidentirao kompletan iznos novca koji dobija na raznim funkcijama što ih pokriva. „Provjerom, koja je izvršena upoređivanjem podataka iz izvještaja Zvonimira Dekovića broj 4-43 od 10. januara 2014. godine sa podacima iz drugih državnih organa (Poreske uprave, CRPS-a, MUP-a, Uprave za nekretnine, hartije od vrijednosti) utvrđeno je da Zvonimir Deković, član UO Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, kao javni funkcioner nije prijavio vozilo „Jugo 45 Coral“ godina proizvodnje 1989, koje je bilo registrovano na ime njegove supruge Senke Deković, dok u ostalom dijelu izvještaja nije bilo netačnih podataka.

Komisija je u okviru svojih nadležnosti po osnovu neprijavljivanja vozila, pokrenula postupak i na sjednici održanoj 14. februara 2014. godine, donijela odluku da Zvonimir Deković, kao javni funkcioner, krši član 19 stav 2, a u vezi sa članom 20 Zakona o sprječavanju sukoba interesa, na način što je Komisiji dostavio izvještaj o prihodima i imovini za 2013. godinu sa netačnim i nepotpunim podacima, koji se odnose na pravo svojine na pokretnim stvarima za koje je propisana obaveza registracije kod nadležnog organa", potvrđeno je „Vijestima“ u Komisiji za spriječavanje konflikta interesa.

Taj organ tvrdi da je naknadno, na osnovu Dekovićeve žalbe i novih dokaza koje im je predočio u vezi spornog automobila, Komisija utvrdila da je čelnik HNV „kršio zakon, te otklonio postupanje suprotno zakonu.“ U Dekovićevom imovinskom kartonu naknadno je dopisan sporni rashodovani „Yugo“, dok to još nije slučaj sa prihodom koji čelnik manjinskog savjeta Hrvata u Crnoj Gori ostvaruje kao član Predsjedništva stranke HGI u iznosu od 250 eura mjesečno.

Državna revizorska institucija je nedavno objavila da je, vršeći revizuju finansijkog poslovanja HGI za prošlu godinu, utvrdila da je predsjednici HGI Mariji Vučinović i ostalih šest članova Predsjedništva te partije, u skladu sa odlukom tog organa, lani isplaćeno ukupno 18.750 eura honorara. Predsjednica stranke prima 300 eura, dok ostali članovi Predsjedništva imaju po 250 eura mjesečno. DRI utvrdila da neki od njih taj prihod ne prijavljuju Komisiji za utvrđivanje konflikta interesa, a to je slučaj upravo sa Dekovićem.

Iz Komisije za spriječavanje konflikta interesa “Vijestima” je rečeno da je Deković naknadno, poslije dostavljanja izvještaja o imovini, pismom koje imm je dostavljeno 20.januara prijavio “prihod od 200 € koji prima kao član Predsjedništva HGI i isti je postavljen na sajtu Komisije“.

Na sajtu međutim, toga Dekovićevog prihoda uopšte nema, već je upisan njegov prihod od 200 eura koje dobija kao predsjednik HNV-a. „S obzirom da Vi u Inicijativi navodite da taj iznos iznosi 250 eura Komisija je započela postupak i istu mu dostavila radi izjašnjenja. Nakon prijema odgovora g. Dekovića, Komisija će nastaviti postupak", saopšteno je „Vijestima“ iz Stručne službe Komisije za spriječavanje sukoba interesa.

Deković je, pored 200 eura naknade za predsjedavanje HNV-om, u imovinskom kartonu kao prihode upisao i penziju koju prima kao bivši zanatlija od 460 eura, te mjesečnu naknadu od 160 eura koliko prima kao član UO Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. Sa neprijavljenih 250 eura koliko dobija kao član Predsjedništva HGI, Deković mjesečno iz državnih fondova ukupno u svoj džep stavi 1.070 eura.

Dovoljno im precizna ministarkina nepreciznost

Komisija za spriječavanje oklonflikta interesa neće pokretati nikakav postupak protiv predsjednice HGI i ministarke bez portfelja u Vladi Crne Gore Marije Vučinović iako joj je ona dostavila netačne podatke u svom imovinskom kartonu. Naime, nabrajajući listove nepokretnosti u koje je upisana nepokretna imovina nje i njenog supruga, Vučinović je navela da se oni svi nalaze u katastarskoj opštini Tivat što nije tačno.

Njena imovina, upisana je u katastarskoj opštini Lepetane, gdje supružnici Vučinović pored ostaloga, posjeduju i porodičnu kuću površine 160 kvadrata sa garažom površine 28 i pomoćnim objektom površine 20 kvadrata. „Ministarka Vučinović je u izvještaju je navela vlasništvo nepokretnosti upisanih u LN 75, 283, 236 i 237, KO Tivat, u ukupnom iznosu od 164 026 m2, Opština Tivat, kojoj pripada i KO Lepetane.

Po našem mišljenju to je u redu, jer sve pripada istoj opštini.”- smatraju u Komisiji uprkos tome što niko, bazirajući se na netačnim podacima u ministarkinom imovinskom kartonu, ne može odmah doći do lista nepokretnosti 237 KO Lepetane u koji je uvedena njena porodična kuć, a gdje je za ministarkinu garažu i pomoćni objekat, vrlo zanimljivo, upisan teret da su ti objekti podignuti bez građevinske dozvole.

Bonus video: