Delegacija EU: Vlada da nađe novi model za podsticaje za zapošljavanje Roma i Egipćana

Pripadnici RAE populacije lani su posao dobijali kao sezonci, bili uključeni u programe podrške teže zapošljivih lica, programe za obrazovanje odraslih
747 pregleda 2 komentar(a)
Luka Zeković, Foto: Luka Zeković
Luka Zeković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.06.2019. 19:42h

Crna Gora bi trebalo da nađe novi model za subvencioniranje poslodavaca koji zapošljavaju pripadnike romske i egipćanske (RAE) populacije, te da nađe model u kojem će stanovanje biti dostupno svima, poručeno je, pored ostalog, godišnjeg nacionalnog sastanka o integraciji Roma, čiji su organizatori Regionalni savjet za saradnju i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Učesnici su poručili da Crna Gora i države regiona u posljednjih desetak godina bilježe napredak kada je u pitanju obrazovanje pripadnika romske i egipćanske (RAE) populacije, te poručili da i ta oblast trpi, ukoliko ne budu riješena pitanja njihovog zapošljavanja i stanovanja.

Iako je u toku prošle godine u više opština i kroz različite programe zaposleno više od 200 Roma i Egipćana, taj broj je i dalje zanemarljiv.

"Uprkos aktivnim mjerama, stopa zapošljavanja je lani bila samo 17 odsto, u odnosu na 38 odsto kod neromskog stanovništva koje živi u njihovoj blizini", kazala je Mladenka Tešić iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Pored obrazovanja, pristup zdravstvenoj zaštiti i ličnim dokumentima, kako je dodala, zapošljavanje i stanovanje su definisane kao ključne oblasti u okviru EU za strategije za integraciju Roma do 2020. godine. Tešić je podsjetila da je država ukinula subvencije za poslodavce koji zapošljavaju Rome i Egipćane.

"Apelujemo na nadležne da nađu neki novi model i ujedno rade na podsticanju i informisanju poslodavaca da taj novi model koriste, ali i da se razviju mjere za suzbijanje diskriminacije prilikom zapošljavanja", rekla je ona.

Pripadnici RAE populacije lani su posao dobijali kao sezonci, bili uključeni u programe podrške teže zapošljivih lica, programe za obrazovanje odraslih. Lani je jedno lice sa sedmim stepenom stručne spreme dobilo posao u Nikšiću, dvoje sa IV stepenom kvalifikacija u Herceg Novom i jedno u Ulcinju.

"Pripadnici RAE populacije rade i u više vladinih resora", rekao je Leon Đokaj iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

On je podsjetio da je u proteklom periodu, kroz različite programe, za više romskih i egipćanskih porodica riješeno stambeno pitanje.

"Kroz regionalni stambeni program u Nikšiću su izgrađene 62 stambene jedinice, od kojih je 13 dato na korišćenje pripadnicima RAE populacije. Romima i Egipćanima na korišćenje je data svaka od izgrađenih 171 stambene jedinice u Podgorici", kazao je on.

Kroz isti program, kako je dodao, u beranskom naselju Rudeš izgrađene su 94 stambene jedinice, od čega su dvije dodijeljene pripadnicima RAE populacije, u Podgorici je kroz IPA projekat izgrađene još 48 stanova, a u Herceg Novom, kroz saradnju Opštine i organizacije Help, riješeno je stambeno pitanje za 27 pripadnika RAE nacionalnosti.

"Socijalna inkluzija Roma i Egipćana nije važna samo za tu zajednicu, već za crnogorsko društvo. Romsko pitanje nije romsko, već crnogorsko", rekao je Đokaj.

Iako je dio pripadnika RAE populacije riješio stambeni status kroz različite programe, iz Delegacije EU podsjećaju na nedavni izvještaj Evropske komisije u kojem se navodi da jaz između romskog i neromskog stanovništva nije prevaziđen - kada su u pitanju prenatrpanost i pristup javnim uslugama. “Državne i lokalne vlasti treba da rade na unaprjeđenju uslova i stanovanja domicilnih Roma i Egipćana, uzimajući u obzir rizike od mogućeg prisilnog iseljenja”, kazala je Mladenka Tešić, dodajući da bi država trebalo da pomogne i u procesu legalizacije objekata u kojima žive pripadnici te zajednice.

Kako bi stanovanje bilo dostupno svima, kako je rekla, ključnu ulogu u kreiranju politike prostornog planiranja i urbanizma, moraju preuzeti državne i lokalne vlasti.

"U suprotnom, dolazi do indirektne diskriminacije", poručila je Tešić.

Podsjetila je i na ranije preporuke državi da uradi precizne baze neformalnih naselja.

Šef tima Regionalnog savjeta za saradnju, Orhan Usein, kazao je da je mapiranje neformalnih romskih naselja u regionu već počelo, te da će ono pomoći da se bolje sagleda kako živi romska zajednica i gdje je podrška u stanovanju najpotrebnija.

"Ono što danas radimo za Rome, ne radimo samo za tu populaciju, već za Crnu Goru, za sve nas. Ne može nama biti dobro, ako našim komšijama nije dobro. Romska zajednica treba da je uključena u sve tokove društva i vjerujem da će i oni sami dati doprinos za razvoj zemlje", poručeno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Na sastanku je najavljeno i da će Crna Gora, sa vladama u regionu, početkom jula potpisati Deklaraciju o integraciji Roma.

Bonus video: