Delegacija OBNOR-a kod spomenika u Maslinama: Počast za pale rodoljube Zete

Radonjić je napomenuo da je Podgorica bila jedno od mjesta kojima je okupator poklanjao posebnu pažnju zbog operativnog značaja i strategijskog položaja
0 komentar(a)
OBNOR, Foto: OBNOR
OBNOR, Foto: OBNOR
Ažurirano: 19.12.2016. 11:38h

Delegacije Organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata (OBNOR) iz glavnog grada i GO Golubovci položili su cvijeće na spomen-ploču palim rodoljubima iz Zete u Maslinama.

“Osmorica njih, časni junaci, strijeljani su od okupatora i domaćih izdajnika nakon povratka sa prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja za Crnu Goru i Boku 17. i 19. decembra 1943. godine, gdje su učestvovali kao delegati”, saopšteno je iz OBNOR-a. Član Upravnog odbora OBNOR-a 1941-1945. Milan Jovov Radonjić, kazao je da su Spaso G. Mijović, Rako P. Dobrović, Zako J. Stanović, Vasilija V. Radičević, Petar K. Mijović, Risto G. Maraš , Jovan D. Stanković i Aleksa S. Markuš, dali živote i prolili krv za naše bolje sjutra, odnosno slobodu.

Radonjić je napomenuo da je Podgorica bila jedno od mjesta kojima je okupator poklanjao posebnu pažnju zbog operativnog značaja i strategijskog položaja.

“Izgubiti Podgoricu za okupatora značilo je izgubiti Crnu Goru. Zato je nametnut poseban režim, represivne mjere protiv pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta. Bilo je mnogo strijeljanja, mučilišta od takozvanog prijekog suda u Podgorici i logora opasanih žicom”, istakao je Radonjić.

Bonus video: