Demokrate Budva: Koliki rizik po javno zdravlje imaju aktivna gradilišta?

Demokrate čudi je da su mnogobrojna gradilišta i dalje otvorena.
2833 pregleda 2 komentar(a)
Budva (ilustracija), Foto: Shutterstock
Budva (ilustracija), Foto: Shutterstock

Budvanske Demokrate pozvale su nadležne da još jednom razmotre koliki rizik po javno zdravlje imaju aktivna gradilišta.

“Svjedoci smo izuzetno teškog perioda kroz koji prolazi svijet ovih mjeseci, perioda punog zebnje, straha i neizvjesnosti. Borba sa pandemijom virusa COVID 19 skoro je potpuno izmijenila život svih nas. Kompletan sportski, kulturni i socijalni život je stao i u ova teška vremena moramo svi biti disciplinovani, biti solidarni i pomoći jedni drugima kako bi što prije bili u mogućnosti da zajedno pobijedimo opasnost u kojoj se našao cijeli svijet.

U borbi sa virusom "koji je ugrozio naš način života zatvorene su granice, vrtići, škole, fakulteti, hoteli, restorani, pozorišta, bioskopi, sportski stadioni, bazeni, frizerski saloni, butici, tržni centri, javni prevoz, knjižare, taksi prevoz, prizemljeni su avioni naše avio kompanije...”, navode u budvanskom odboru Demokratske Crne Gore

Oni dodaju da “udar koji ovih dana trpi naša privreda i građani je izuzetno težak i trebaće mnogo vremena da se kao društvo oporavimo od posljedica koje će novonastala situacija imati na sve segmente našeg života”.

“U skladu sa preporukama koje dobijamo od Instituta za javno zdravlje i drugih nadležnih organa preduzimaju se sve neophodne mjere kako bi se potpuno spriječila grupna okupljanja, socijalni kontakti sveli na minimum, a sve u cilju sprečavanja daljeg širenja smrtonosnog virusa. Ogromnu zahvalnost dugujemo, na prvom mjestu, zdravstvenim radnicima, ali i ostalim službama koje svojim trudom i posvećenošću pomažu da se, koliko je moguće,sačuva jedinstvo i odlučnost u borbi protiv pandemije, kako bi sve ovo što prije bilo iza nas.Privredni subjekti kojima je rad dozvoljen, pod posebnim režimom, su samo prodavnice robe široke potrošnje, apoteke, trafike, objekti koji dostavljaju hranu ili je hranu moguće samo preuzeti, benzinske pumpe, poljoprivredne apoteke, odnosno svi čije poslovanje upravo pomaže da što lakše i što prije prevaziđemo izuzetno težak izazov u kojem se naše društvo nalazi.”, ističu u ovom odboru.

Demokrate čudi je da su mnogobrojna gradilišta i dalje otvorena.

“Ukoliko su nadležni propustili da detektuju, samo u Budvi postoji veliki broj aktivnih gradilišta, na njima radi više hiljada radnika, mahom stranih državljana. Poznato je šta je sve neophodno da bi gradilišta radila, na kojem stepenu ozbiljnosti je redovna zastita na radu, a da ne pominjemo rad u uslovima pandemije. Na gradilištima se svakodnevno dostavlja sve. Od hrane za radnike, do najsitnijeg građevinskog materijala, vrši se grupni prevoz radnika na gradilišta i nazad i slično. Nejasno je kako je u navednim uslovima moguće sprovesti odgovarajući nivo zaštite kako bi se ispoštovale sve tražene mjere u cilju suzbijanja pandemije.

U skladu sa time, tražimo da nadležni razmotre još jednom koliki rizik po javno zdravlje predstavljaju aktivna gradilišta u trenutku kad je sva ostala privreda stopirana, preduzmu neophodne mjere, konsultuju stručne službe i zatvore gradilišta i građevinska preduzeća do prestanka opasnosti ili da javno argumentuju zbog čega je neophodno da i dalje rade.Reakciju i odgovor na ovo otvoreno pitanje tražimo od nadležnih u Vladi Crne Gore”, zaključuju u budvanskom odboru.

Bonus video: