Demokrate: Ne damo posljednje zelene lokacije u Budvi

Iz budvanskog odbora Demokrata kažu da nemaju problem da bilo ko prisvoji njihove inicijative, ali da zelene oaze ostanu netaknute
3283 pregleda 5 komentar(a)
Mora se očuvati - Parcela trenutno u vlasništvu tivatske kompanije Velja voda, Foto: Vuk Lajović
Mora se očuvati - Parcela trenutno u vlasništvu tivatske kompanije Velja voda, Foto: Vuk Lajović

Budvanski odbor Demokratske Crne Gore saopštio je da će se boriti da dvije velike zelene površine - ona u okviru Turističkog naselja Slovenska plaža, kao i parcela ispred kompleksa TQ Plaza, budu zaštićene gradnje i pretvore se u parkove.

Oni su to kazali nakon što je menadžer grada Milo Božović (DF) kazao da je gradska uprava pred dogovorom sa tivatskom kompanijom Velja voda Lux, koja je vlasnik parcele ispred TQ Plaze. A dogovara se, ranije je Božović potvrdio za “Vijesti”, da u zamjenu za zelenu površinu, budvanska Opština tivatskoj firmi ustupi poslovne i stambene prostore, koji su oduzeti kriminalnoj grupi Svetozara Marovića.

“S obzirom na to da se digla velika medijska pompa oko predloga odbornika Demokrata u Budvi da se proglasi javni interes na jedinim preostalim zelenim površinama u gradu, nakon što su odbornici DF-a i DPS-a zajedničkim naporom i glasovima, skinuli Odluku sa dnevnog reda SO Budva, te da su sada počeli da se javljaju sa raznih strana apelima da se ipak zaštite pomenute površine, želimo javnosti pojasniti ko koji stav zastupa, kako ne bi bilo zabune jer su sada odjednom svi za to. Međutim, činjenica je da nije ni dozvoljeno da se o odluci raspravlja i glasa, i to glasovima DPS-a i DF-a, te gospode Stevana Džakovića i Gorana Pejovića“, poručuju Demokrate.

Podsjetili su da su odbornici Demokrata u novembru 2018. poslali inicijativu, tadašnjem predsjedniku Opštine Draganu Krapoviću, da se dvije zelene površine otkupe.

“Kako nije bilo vremena da se postupi po inicijativi prije rotacije, kandidujemo Predlog odluke budvanskoj SO Budva, što je procesuiramo 11. februara 2019. Dan kasnije služba SO Budva Predlog odluke prosljeđuje predsjedniku Marku Careviću, kako bi stručne službe dale svoje mišljenje. Duži period nakon toga ne dešava se ništa i nema ni mišljenja, ni bilo kakvog odgovora, pa preko SO Budva šaljemo urgenciju 2. aprila 2019. Dakle, najveći konstituent vlasti biva ignorisan od strane predsjednika kojeg je glasao, da ne pominjemo ćutanje administracije koje predsjednik tako često osuđuje. Nakon toga, na koalicionom sastanku u maju, tražimo objašnjenje od predsjednika Carevića, koji nas tada uvjerava da je stupio u kontakt sa investitorom i da je isti voljan da opštini prepusti parcelu uz pravičnu naknadu“, navode u ovoj partiji.

Demokrate Budve poručuju da njihovu našu inicijativu svojataju upravo oni koji se bore za gradnju na predmetnim lokacijama, kroz istupe Mila Božovića iz DF-a, sa jedne i Katarine Kažanegre iz DPS-a, sa druge strane.

“Sada im javno poručujemo da nemamo problem da im prepustimo zasluge, samo da se inicijativa realizuje”, zaključuju Demokrate.

Bonus video: