Demokrate Nikšić: Podrška radnicima Metalca - nesigurnost radnih mjesta je u interesu kleptokratije

Demoktate podsjećaju da će radnici Metalca, kojima je rečeno da zaborave "pošteno zarađenu novembarsku zaradu", oktobarsku će primiti tek u decembru i to sa 15 dana kašnjenja u odnosu na dogovoreni rok
1778 pregleda 2 komentar(a)
Demokrate Nikšić, Foto: Demokrate Nikšić
Demokrate Nikšić, Foto: Demokrate Nikšić

Podaci da Nikšić ima 5,8 hiljada zaposlenih manje u odnosu na 2003. godinu i da je za oko 2.000 penzionera više nego zaposlenih, te da su jedini vidovi smanjenja stope nezaposlenosti protivustavna brisanja sa Biroa rada lica koja nijesu uspjela pronaći radno mjesto, uz masovne odlaske kako mladih ljudi, tako i cijelih porodica u inostranstvo, najbolje govore o dramatičnosti situacije u Nikšiču, kazale su Demokrate Nikšić.

Oni su u saopštenju dodali da to ne interesuje ni aktuelnu, ni lokalnu ni državnu vlast.

"Nakon kašnjenja zarada radnicima Metalca, uprava te firme danas je najavila da radnicima neće biti isplaćene novembarske zarade, a četrdeset dvojici radnika je danas uručen otkaz. Status ostalih radnika je neizvjesan do sledeće nedjelje, iako ni oni ne znaju kakva ih sudbina čeka. Ovakvim činjenjem grubo je pogaženo ustavno pravo na rad kojim se štite radnici", navodi se u saopštenju.

Demoktate podsjećaju da će radnici Metalca, kojima je rečeno da zaborave "pošteno zarađenu novembarsku zaradu", oktobarsku će primiti tek u decembru i to sa 15 dana kašnjenja u odnosu na dogovoreni rok.

"Lokalna vlast, na čelu sa Veselinom Grbovićem, nedjeljama ignoriše probleme sa kojima se suočavaju radnici Metalca, jer je nesigurnost radnih mjesta u interesu kleptokratije, kako bi drzala u šaci i politički ucjenjivala cijele porodice. Skandalozna je činjenica da poslodavac, umjesto da radnicima isplati ono što su, ni malo lakim radom, zaradili, on uručuje otkaze i ostavlja četrdeset dvije porodice bez mjesečnih primanja", kazale su Demokrate Nikšić.

Oni će pružiti punu pravnu, političku radnicima Metalca u borbi za ostvarenje njihovih prava i zaštite ljudskog dostojanstva.

Bonus video: