Demokrate: Posmatraći da usmjere pažnju na brutalnu kupovinu glasova

Poslanici Demokrata su istakli ozbiljnu zabrinutost zbog, kako su kazali, devastacije autonomije RTCG, kroz politički motivisane procedure razrješenja članova Savjeta čime se najozbiljnije dovode u pitanje osnovni uslovi za iole fer izbore
2 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokrate
Demokrate, Foto: Demokrate
Ažurirano: 17.01.2018. 16:17h

Ne postoji nikakva prepreka da se predsjednički i lokalni izbori održe u istom danu, a svako drugačije rješenje je pucanj u demokratiju i trasiranje puta u nove i teške zloupotrebe, saopštili su poslanici i potpredsjednici Demokrata Zdenka Popović, Momo Koprivica i Mijomir Pejović tokom sastanka sa predstavnicima OEBS/ODIHR-a, Ričardom Lapinom i Tamarom Otiašvili.

Oni su istakli da je uslov za elementarnu stabilizaciju političkih prilika smanjenje zloupotreba, minimalno relaksiranje društvene atmosfere i ozbiljne finansijske uštede održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora u istom danu.

"Prema našim saznanjima očekivanja međunarodne javnosti, ali i domaće javnosti govore u prilog održavanju predsjedničkih i lokalnih izbora u istom danu, jer je to u skladu sa elementarnim demokratskim principima i principom društvene racionalnosti. Ako se ima u vidu da je gospodin Vujanović raspisao lokalne izbore u Beranama za 4. februar i to skoro dva mjeseca prije isteka mandata lokalnog parlamenta i bez odluke lokalnog parlamenta o skraćenju svog mandata, a uz to imajući u vidu da je krajnji rok za održavanje predsjedničkih izbora druga polovina aprila, ne postoji nikakva prepreka da se predsjednički i lokalni izbori održe u istom danu. Svako drugačije rešenje je pucanj u demokratiju i trasiranje puta u nove i teške zloupotrebe," saopštili su iz Demokrata.

Poslanici Demokrata su takođe istakli ozbiljnu zabrinutost zbog, kako su kazali, devastacije autonomije RTCG, kroz politički motivisane procedure razrješenja članova Savjeta čime se najozbiljnije dovode u pitanje osnovni uslovi za iole fer izbore. Bez nezavisnog, objektivnog i nepristrasnog javnog servisa, ističu Demokrate, nema govora o uslovima za fer izbore.

"U medijskoj sferi ne da nema napretka u skladu sa preporukama OEBS-a, nego se odvija nazadak i blokada stvaranja uslova za poštenu predizbornu atmosferu. Tako je posebno simptomatično da su poslanici vladajuće koalicije pribjegli izmjeni zakona o biračkom spisku, a izbjegli usvajanje ozbiljne preporuke OEBS-a o izmjeni medijskih zakona za koje im takođe nije potrebna dvotrećinska većina u Skupštini. Time su poslali poruku da žele da zarobe iole nezavisne medije i da se neometano nastavi skandalozno djelovanje onih medija koji i prema eksplicitnom navodu u Izvještaju OEBS-a pokazuju jasnu pristrasnost prema vlasti uz klevetanje opozicije," navode Demokrate.

Oni su istakli da je neophodno da se posmatraju izborni procesi i stvara podsticaj da oni budu zakoniti i slobodni, jer je u potpunosti srušeno povjerenje u izborni proces zahvaljujući, kako su kazali, usavršenim izbornim zloupotrebama DPS-a.

"Istaknuto je da međunarodni posmatrači moraju usmjeriti što više pažnje i na ono što je utvrđeno pravosnažnim presudama u Crnoj Gori i što se konstatuje u Izvještajima EU, a to su brutalne kupovine glasova. Takođe, poslanici Demokrata su ukazali na brojne manjkavosti normativnog okvira i nedostatak institucionalnih mehanizama da se osigura djelotvorna zaštita izbornih prava i sloboda i blokiraju zloupotrebe javnih resursa, kao i na zarobljenost ključnih institucija kao što su DIK i Agencija za sprječavanje korupcije," zaključuju iz Demokratske Crne Gore.

Bonus video: